skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy miejsce do ostygnięcia gotowych jabłek w karmelu. Posyp duże naczynie (talerz) drobnym cukrem lub przykryj pergaminem. Lepiej zrobić to z wyprzedzeniem, aby później nie szukać w pośpiechu z gorącym jabłkiem w dłoni.
jabłka odmian słodko-kwaśnych dokładnie umyj w dużej ilości bieżącej wody, wytrzyj do sucha i usuń sadzonki. Ostrożnie przełóż drewniane szaszłyki przez skrzynkę nasienną, tak aby jedna krawędź szaszłyka wyraźnie wystawała na jabłko. Blanszuj każdy owoc we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aby zniszczyć naturalną warstwę wosku.
barwnik płynny lub żelowy wstrzykuje się bezpośrednio do karmelu bez obróbki wstępnej. Jeśli go nie ma, możesz rozcieńczyć suchy barwnik niewielką ilością wody o temperaturze pokojowej.
cytryna, jeśli jest używana, dobrze umyj, pokrój na pół i wyciśnij sok. W razie potrzeby odfiltruj go od przypadkowych kości. Ale sok można zastąpić octem jabłkowym (lub innym owocowym).
wlej cukier do rondla z grubym dnem, wlej wodę (możesz wziąć nie gotowaną), dodaj barwnik (przygotowany jak wyżej) i ocet jabłkowy (lub sok z cytryny). Kładziemy naczynia na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby cukier szybciej się rozpuścił. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować karmel przez 5-7 minut, uważnie obserwując jego stan. Jeśli karmel zostanie prześwietlony lub spali się, nabierze nieprzyjemnego gorzkiego smaku.
jabłka na przemian zanurzamy w gotowym gęstym karmelu, trzymając za wolną krawędź szpikulca, delikatnie przewijając, aby owoc był całkowicie pokryty. Ze szczególną ostrożnością (karmel jest bardzo gorący) przenosimy jabłka na przygotowany stojak. Pozwól deserowi wyschnąć (dzieje się to bardzo szybko). A już po 10-15 minutach możemy cieszyć się niezwykłym pysznym przysmakiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g