kasza manna z semoliny na mleku

Taka znajoma i znajoma owsianka z semoliny. Niedawno zobaczyłem semolinę w sklepie. To ta sama kasza manna, ale z grubo zmielonej pszenicy durum. Semolina ma złoty kolor ze względu na wysoką zawartość karotenu. Gotuje się mniej, a owsianka jest z niej bardziej aromatyczna. Semolina, podobnie jak kasza manna, jest zasadniczo mielonym ziarnem, więc jest przygotowywana szybko i prosto. Ale nawet proste potrawy mają małe niuanse gotowania, bez których nie będą tak smaczne i apetyczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
117 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować owsiankę z semoliny w mleku, potrzebujesz: mleka, semoliny, soli, cukru, masła, melisy do dekoracji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, podpal, zagotuj. W razie potrzeby niewielką część mleka można zastąpić wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier do wrzącego mleka, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bliżej krawędzi patelni wlej semolinę do mleka cienkim strumieniem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Zmniejszamy ogień. Gotuj owsiankę na minimalnym ogniu przez nie więcej niż trzy minuty, stale mieszając, aby nie przykleiła się do dna patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia, szczelnie zamknij pokrywką i odstaw na 10-15 minut, aż całkowicie puchnie. Możesz przykryć patelnię ręcznikiem na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj owsiankę z semoliny z masłem. W razie potrzeby udekoruj liśćmi pachnącej melisy. Smacznego!

jeśli używasz zwykłej kaszy manny, czas gotowania nie będzie dłuższy niż 2 minuty.
pomimo tak krótkiego czasu owsianka gotuje się lepiej niż podczas gotowania, ponieważ temperatura pary mleka jest wyższa niż temperatura samego mleka, gdy owsianka jest gotowana z otwartą pokrywką.
pożądane jest, aby patelnia miała szczelną pokrywkę, aby ciepło i para pozostały jak najwięcej podczas zaparzania owsianki. W tym czasie powstaje główny smak, gdy owsianka nie gotuje się, nie "gotuje" pod pokrywką, tracąc białka, witaminy i smak, a gdy jest nalegana, została już usunięta z ognia.
w takiej owsiance można rozróżnić małe, ale pojedyncze ziarna. Na owsiance nie ma filmu powierzchniowego. A taki film powstaje w wyniku izolacji białek i glutenu, w wyniku czego zmniejsza się wartość odżywcza i pogarsza się smak owsianki.
owsianka z semoliny ugotowana w ten sposób będzie smaczniejsza i zdrowsza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g

Podobne przepisy