skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić dżem zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz kilograma mrożonych jagód. W takim przypadku nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wlej bezpośrednio zamrożone jagody do dużego pojemnika. Jeśli jest za dużo lodu, możesz najpierw wlać je do durszlaka i spłukać przegotowaną wodą, a następnie spuścić nadmiar wilgoci.
następnie musisz przygotować syrop cukrowy, dla którego wlej określoną ilość granulowanego cukru do dużej emaliowanej patelni. Następnie wlej wodę. Patelnię z przyszłym syropem kładziemy na wolnym ogniu i stale zakłócamy jej zawartość. Gotuj syrop, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą. Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
wiciokrzew przenosimy na patelnię z przygotowanym syropem i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dżem przez 10 minut.
w tym czasie przygotowujemy słoiki i pokrywki - powinny być sterylne. Metoda sterylizacji słoików w kuchence mikrofalowej jest idealna. w tym celu wlej trochę wody do każdego słoika i wyślij do piekarnika na 3 minuty. Gotuj pokrywki w wodzie przez kilka minut.
gotowy dżem układamy bezpośrednio gotując na sterylnych słoikach o małych rozmiarach, zamykamy sterylnymi pokrywkami. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć przez jeden dzień w temperaturze pokojowej. Następnie należy go przechowywać w chłodnym miejscu, ale z reguły nie pozostaje tam przez długi czas, ponieważ okazuje się niesamowicie smaczny i pachnący!
dżem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g