sok z borówki brusznicy z pomarańczą i cynamonem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj Borówki, posortuj i osusz. Przetrzyj jagody przez sito.
2. Ciasto przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i zagotować na małym ogniu. Gotuj przez około 10 minut. Przecedzić.
3. Usuń skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij sok. Pokrój drugą połowę w półkola.
4. Wlać wywar z borówki do rondla, dodać sok pomarańczowy, skórkę, cukier i laski cynamonu. Gotuj przez 10 minut.
5. Wlać odcedzony sok z borówki brusznicy, dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
6. Wlej sok owocowy do filiżanek, Dodaj do każdego kilka plasterków świeżej pomarańczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g