sok z borówki brusznicy z pomarańczą i cynamonem

ten sam zdrowy napój owocowy można ugotować z żurawiny. Głównie gotuję napoje owocowe z żurawiny, ponieważ borówki brusznicy dają dość specyficzne napoje smakowe, które nie są zbyt popularne w mojej rodzinie. Dlatego jeśli gotuję coś z borówki brusznicy, to tylko dla siebie. Ci, którzy nie lubią borówki brusznicy, lepiej natychmiast zmienić jagody na żurawinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
34 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Umyj Borówki, posortuj i osusz. Przetrzyj jagody przez sito.

2. Ciasto przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i zagotować na małym ogniu. Gotuj przez około 10 minut. Przecedzić.

3. Usuń skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij sok. Pokrój drugą połowę w półkola.

4. Wlać wywar z borówki do rondla, dodać sok pomarańczowy, skórkę, cukier i laski cynamonu. Gotuj przez 10 minut.

5. Wlać odcedzony sok z borówki brusznicy, dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

6. Wlej sok owocowy do filiżanek, Dodaj do każdego kilka plasterków świeżej pomarańczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy