skład / składniki
metoda gotowania
umyj filet z młodej jagnięciny (lepiej wziąć jagnięcinę), osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki, wycinając wszystkie filmy i żyły.
Przenieś pokrojone mięso na patelnię, zalej zimną wodą i podpal. Na średnim ogniu zagotuj zawartość, usuń pianę i folię z bulionu łyżką cedzakową.
sól i pieprz bulion do smaku, dodaj goździki.
marchewki i cebulę obrać, umyć. Drobno posiekaj cebulę i wrzuć do gotującego się bulionu. Pokrój marchewki na dość duże kawałki i włóż do rondla.
opłucz Zielenie. Za pomocą nici zrób bukiet liści laurowych, gałązek pietruszki i tymianku i ostrożnie włóż go do bulionu. Przykryj patelnię i gotuj mięso na małym ogniu przez około godzinę (w zależności od jagnięciny).
po godzinie sprawdź mięso pod kątem miękkości i zdejmij patelnię z ognia. Wyciągnij bukiet zieleni z patelni.
na patelni lub głębokiej patelni rozpuść kawałek masła. Ciągle mieszając drewnianą szpatułką, wsyp mąkę do rondla i na małym ogniu wymieszaj ją ze stopionym masłem, aż będzie kremowa. Wlej litr bulionu jagnięcego do rondla. Za pomocą drewnianej szpatułki lub trzepaczki kontynuuj mieszanie zawartości patelni, aż sos będzie gładki. Gotuj sos jagnięcy przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając.
odcedź pozostały bulion jagnięcy z patelni - nie będzie już potrzebny. Pozostałe mięso zalać sosem z patelni i gotować wszystko razem przez 5 minut, aby wszystkie smaki zmieszały się ze sobą.
umyj pieczarki, pokrój duże. Podsmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy z oliwek i przenieś na patelnię z jagnięciną.
przygotuj lezon. Umyj jajka, oddziel żółtka od białek (potrzebne będą tylko żółtka). W małym rondlu połącz żółtka, śmietanę i sok z cytryny. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. W takim przypadku sos nie może się zagotować, w przeciwnym razie śmietana i jajka zwijają się.
polej filet jagnięcy gotowanym lisonem. Sprawdź naczynie pod kątem soli i dopraw w razie potrzeby. Filet jagnięcy w lezonie jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal / 100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g