ogórki we wrzącej marynacie na zimę
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ogórki odcinamy ogony i napełniamy zimną wodą przez 3 godziny.
Krok 2:
W sterylnych słoikach wkładamy umyte warzywa i ogórki, zalewamy wrzącą wodą przez 30 minut.
Krok 3:
Przygotuj marynatę z wody, cukru, soli, octu i przypraw. Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 4:
Spuść wodę z ogórków, włóż czosnek i zalej gorącą marynatą, przekręć ugotowane pokrywki.
Krok 5:
Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sprzątamy w ciemnym miejscu. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g