ziemniaki z kiełbaskami myśliwskimi

obfite i proste danie. Gotuj dla radości rodziny! Ziemniaki z kiełbaskami myśliwskimi to połączenie smaków, które wielu uwielbia. Wędzony aromat kiełbas myśliwskich harmonijnie przeplata się z aromatami pozostałych składników. Danie jest proste i bardzo smaczne. Można go podawać zarówno na rodzinną cichą kolację, jak i na stole podczas wizyty gości.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 46 % 11 g
157 kcal
IG: 82 / 0 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

danie nie jest trudne do przygotowania-poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Więc...

moje ziemniaki, po czym obieramy je i kroimy w plasterki. Przenieś pokrojone ziemniaki do średniej wielkości rondla, zalej czystą zimną wodą. Aby ziemniaki były całkowicie pokryte. Dodaj wodę. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj karofel przez 15 minut-do miękkości. Zdejmij patelnię z ognia, spuść wodę.

podczas gotowania ziemniaków nie marnujemy czasu. Pokrój boczek na talerze. Podgrzewamy żeliwną patelnię na dużym ogniu,a następnie zmniejszamy do średniego. Rozłóż boczek pokrojony w cienkie talerze na patelni. Smażyć z obu stron. Nie musisz używać oleju - wystarczy tłuszcz stopiony z boczku.

kiełbasy myśliwskie kroimy na duże kawałki. Obierz czerwoną cebulę, posiekaj ją cienko wzdłuż, przenosząc ją do osobnej małej miski. Smażony boczek wyjmujemy z patelni, a pokrojone kiełbaski myśliwskie i posiekaną cebulę wkładamy do roztopionego tłuszczu (zostawiamy trochę cebuli do dekoracji gotowego dania). Ogrzewanie wymaga medium. Gotuj, mieszając kiełbaski i cebulę przez 4 minuty. następnie dodaj ocet, granulowany cukier i jedną trzecią drobno posiekanej natki pietruszki na patelnię.

gotuj wszystko razem na małym ogniu, aż płyn prawie całkowicie zniknie. Włóż ziemniaki na patelnię, wymieszaj wszystko razem, przytrzymaj przez minutę i wyłącz ogrzewanie. Pozwól potrawie nieco ostygnąć, a następnie dodaj ogórki pokrojone w cienkie plasterki. Posyp gotowe danie pozostałą posiekaną natką pietruszki, posiekaną zieloną cebulą, solą, pieprzem. Udekoruj cebulą pozostawioną na później.

gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal / 100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Kiełbasy myśliwskie - 326   kcal/100g

Podobne przepisy