skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę (lub zalać zimną wodą i odstawić na noc).
Krok 2:
Napar z grzybów przecedzić przez gazę złożoną w 2 warstwach i wlać do rondla. Dodaj czystą wodę do 3 litrów, włóż spuchnięte grzyby i zagotuj. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum (aby płyn ledwo się zagotował) i gotuj przez około 30-40 minut. Pod koniec gotowania sól umiarkowanie. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, odstawić na sto
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w paski lub małe kostki. Włóż ziemniaki do wywaru z grzybów i gotuj przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l masło wraz z 1 łyżką. l warzywa, połóż cebulę, trochę soli i smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i trochę potu z cebulą, nie pozwalając się przypalić. Dodaj cebulę z czosnkiem do wywaru z grzybów. Gotowane grzyby (z wywaru), jeśli to konieczne, pokroić w średniej wielkości paski lub kostki.
Krok 5:
Świeże borowiki posortuj, wyczyść i spłucz zimną wodą, w razie potrzeby pocierając zabrudzone miejsca szczotką. Pokrój grzyby w paski. Radom. Jeśli masz mrożone grzyby-wyjmij je wieczorem z zamrażarki. Przykryj dużą miskę ręcznikami papierowymi w kilku warstwach i ułóż grzyby. Grzyby rozmrażają się, ale nie wchłaniają wody.
Krok 6:
Na patelni, na której smażono cebulę, włóż grzyby (zarówno gotowane, jak i surowe), trochę soli i włóż tymianek. Smaż grzyby na małym lub średnim ogniu, aż wilgoć odparuje. Gdy wilgoć wyparuje, dodaj do grzybów około 20 g masła i smaż na oleju przez około 2-3 minuty.
Krok 7:
Przenieś grzyby na patelnię (tymianek można usunąć). Następnie zupę na małym ogniu przez około 5-10 minut.
Krok 8:
Wlej śmietanę, wymieszaj, dodaj sól do smaku i pieprz świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i odstawić na 5-10 minut. Podczas serwowania możesz dodać koperek.
Wskazówka 1. Zupę tę można również gotować na bulionie z kurczaka lub warzyw (nie używaj suszonych grzybów), ale wtedy w gotowej zupie będzie mniej smaku grzybów.
Wskazówka 2. Możesz wziąć śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu, ale aby uzyskać lekką gęstość, możesz dodać łyżkę mąki do zupy (lepiej to zrobić pod koniec smażenia cebuli).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g