zupa z borowikami i śmietaną

danie restauracyjne w domu. Proste, szybkie, smaczne i satysfakcjonujące. Nie banalny!
EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 43 % 3 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę (lub zalać zimną wodą i odstawić na noc).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napar z grzybów przecedzić przez gazę złożoną w 2 warstwach i wlać do rondla. Dodaj czystą wodę do 3 litrów, włóż spuchnięte grzyby i zagotuj. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum (aby płyn ledwo się zagotował) i gotuj przez około 30-40 minut. Pod koniec gotowania sól umiarkowanie. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, odstawić na sto

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w paski lub małe kostki. Włóż ziemniaki do wywaru z grzybów i gotuj przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l masło wraz z 1 łyżką. l warzywa, połóż cebulę, trochę soli i smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i trochę potu z cebulą, nie pozwalając się przypalić. Dodaj cebulę z czosnkiem do wywaru z grzybów. Gotowane grzyby (z wywaru), jeśli to konieczne, pokroić w średniej wielkości paski lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeże borowiki posortuj, wyczyść i spłucz zimną wodą, w razie potrzeby pocierając zabrudzone miejsca szczotką. Pokrój grzyby w paski. Radom. Jeśli masz mrożone grzyby-wyjmij je wieczorem z zamrażarki. Przykryj dużą miskę ręcznikami papierowymi w kilku warstwach i ułóż grzyby. Grzyby rozmrażają się, ale nie wchłaniają wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni, na której smażono cebulę, włóż grzyby (zarówno gotowane, jak i surowe), trochę soli i włóż tymianek. Smaż grzyby na małym lub średnim ogniu, aż wilgoć odparuje. Gdy wilgoć wyparuje, dodaj do grzybów około 20 g masła i smaż na oleju przez około 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś grzyby na patelnię (tymianek można usunąć). Następnie zupę na małym ogniu przez około 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę, wymieszaj, dodaj sól do smaku i pieprz świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i odstawić na 5-10 minut. Podczas serwowania możesz dodać koperek.

Wskazówka 1. Zupę tę można również gotować na bulionie z kurczaka lub warzyw (nie używaj suszonych grzybów), ale wtedy w gotowej zupie będzie mniej smaku grzybów.

Wskazówka 2. Możesz wziąć śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu, ale aby uzyskać lekką gęstość, możesz dodać łyżkę mąki do zupy (lepiej to zrobić pod koniec smażenia cebuli).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy