owsianka Garbusowa
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj główne produkty do gotowania owsianki: obrany miąższ dyni, jasnożółty proso, mleko, cukier, sól, wodę.
Krok 2:
Włóż dynię do rondla, dodaj 1-2 łyżki wody, zagotuj i gotuj na minimalnym ogniu, aż dynia będzie miękka(15 minut).
Krok 3:
Przepłucz proso, zalej wrzącą wodą, zalej 1,3 łyżki.woda. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, aż kasza jaglana będzie całkowicie ugotowana.
Krok 4:
Zmiękcz gotową dynię blenderem.
Krok 5:
Połącz puree z dyni i gotową kaszę jaglaną, dodaj cukier i sól.
Krok 6:
Wlej gorące mleko. Wymieszać. Jeśli potrzebujesz bardziej lepkiej owsianki, wlej więcej mleka, ile potrzebujesz.
Krok 7:
Gotową owsiankę można podawać do stołu.
cudowna jasna owsianka z dodatkiem mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g