owsianka Garbusowa

świetne danie zdrowej, zbilansowanej diety! Owsianka Garbusa jest podawana na gorąco. W razie potrzeby owsiankę można podawać z rodzynkami, orzechami, skondensowanym mlekiem, kawałkiem masła.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 86 % 18 g
85 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj główne produkty do gotowania owsianki: obrany miąższ dyni, jasnożółty proso, mleko, cukier, sól, wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż dynię do rondla, dodaj 1-2 łyżki wody, zagotuj i gotuj na minimalnym ogniu, aż dynia będzie miękka(15 minut).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepłucz proso, zalej wrzącą wodą, zalej 1,3 łyżki.woda. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, aż kasza jaglana będzie całkowicie ugotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiękcz gotową dynię blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz puree z dyni i gotową kaszę jaglaną, dodaj cukier i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorące mleko. Wymieszać. Jeśli potrzebujesz bardziej lepkiej owsianki, wlej więcej mleka, ile potrzebujesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową owsiankę można podawać do stołu.

cudowna jasna owsianka z dodatkiem mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy