galaretka z mrożonych jagód czerwonej porzeczki

pyszna galaretka z mrożonych czerwonych porzeczek! Galaretka z czerwonej porzeczki jest bogata, lekko kwaśna, niezbyt słodka. Orzeźwiający, ma wszystkie korzystne właściwości czerwonej porzeczki. Przygotuj ten przepis, ponieważ jest to bardzo smaczny i zdrowy napój, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
42 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Włóż jagody porzeczki do rondla i gotuj na parze przez kilka minut, aby jagody zmiękły. Następnie przenosimy gazę złożoną z kilku warstw i wyciskamy sok z jagód.
2. Wyciśnięte jagody przenosimy z powrotem do rondla i napełniamy wodą, dodajemy cukier. Gotuj przez 15 minut i przefiltruj przez sito.
3. W wyciśniętym soku z porzeczek hodujemy skrobię, mieszamy, aby nie było grudek.
4. Wlej sok ze skrobi do rondla z gorącym odcedzonym syropem. Ciągle mieszamy łyżką, gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyłącz ogień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy