galaretka z mrożonych jagód czerwonej porzeczki
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż jagody porzeczki do rondla i gotuj na parze przez kilka minut, aby jagody zmiękły. Następnie przenosimy gazę złożoną z kilku warstw i wyciskamy sok z jagód.
2. Wyciśnięte jagody przenosimy z powrotem do rondla i napełniamy wodą, dodajemy cukier. Gotuj przez 15 minut i przefiltruj przez sito.
3. W wyciśniętym soku z porzeczek hodujemy skrobię, mieszamy, aby nie było grudek.
4. Wlej sok ze skrobi do rondla z gorącym odcedzonym syropem. Ciągle mieszamy łyżką, gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyłącz ogień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g