skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną kiszoną paprykę, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Odcinamy ogony każdej dobrze umytej papryki, ale zostawiamy rdzeń.
Krok 3:
Dla dobrego przejścia solanki wykonujemy kilka nakłuć widelcem w każdej papryce.
Krok 4:
Rozłóż kilka gałązek kopru na dnie patelni, dodaj czarny ziele angielskie do smaku i ząbek czosnku pokrojonego w plasterki.
Krok 5:
Rozłóż paprykę na środku patelni, rozłóż gałązki kopru na wierzchu papryki i dodaj kilka posiekanych ząbków czosnku, a następnie włóż całą pozostałą paprykę do rondla, przykryj również gałązkami kopru i dodaj czosnek.
Krok 6:
Zaczynamy przygotowywać solankę w ilości dwóch łyżek specjalnej soli do solenia na litr przegotowanej wody.
Krok 7:
Wlej siedem łyżek soli do rondla z trzema i pół litrami schłodzonej przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj i wlej do dużego rondla z papryką.
Krok 8:
Przykryj pieprz całkowicie zalany solanką talerzem, połóż na nim przygotowany ładunek i pozostaw na trzy dni.
Krok 9:
Posiekaj trochę ostrej czerwonej papryki.
Krok 10:
Aby uzyskać pikantność, dodaj czerwoną ostrą paprykę do smaku do umytych i wysterylizowanych słoików.
Krok 11:
Po trzech dniach rozprowadzamy ugotowaną paprykę na naczyniu, po czym zaczynamy szczelnie układać ją w umytych i wysterylizowanych słoikach.
Krok 12:
Napełnij słoiki pieprzem bardzo mocno, dodaj koperek i czosnek z solanki, a następnie wlej solankę z patelni przez lejek do samej góry.
Krok 13:
Szczelnie zamykamy słoiki pokrywkami, które wcześniej były dobrze umyte i zalane wrzącą wodą. Kiszona papryka będzie w pełni gotowa za tydzień. Półfabrykaty z pieprzem przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!
Moje ulubione półfabrykaty to kiszona papryka na zimę! Papryka jest moim zdaniem jedynym warzywem, które ma specjalny posmak.
tutaj zdecydowanie nie można go nazwać Mdłym i nudnym. Chrupiący, soczysty miąższ jest orzeźwiający, gdy jesz na surowo, a także rozpływa się w ustach, gdy jesz faszerowaną paprykę lub marynowaną jako przekąskę. Kiszoną paprykę można połknąć razem z językiem. Właśnie taki przepis na paprykę bez octu i sterylizacji chcę Ci zaoferować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g