kasza manna z jagodami na wodzie dla dziecka

Przygotuj pyszne śniadanie dla dzieci! To proste i szybkie! Moja córka bardzo lubi semolinę, a gdy w lodówce nie ma mleka, gotuję owsiankę na wodzie. Kasza manna jest gotowana na wodzie bardzo szybko i prosto, a aby wzbogacić smak potrawy, dodaję masło i jagody (jeśli są dostępne). Moja mała zjada dwa policzki, wyraźnie lubi takie śniadanie)
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 63 % 12 g
111 kcal
IG: 0 / 67 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

1. Wlej wodę do rondla, podpal.

2. Ostrożnie wlej semolinę do stromej wrzącej wody cienkim strumieniem, ciągle mieszając powstałą masę trzepaczką.

3. Dodaj szczyptę soli i dodaj cukier, wymieszaj owsiankę i gotuj przez 5 minut.

4. Następnie ułóż kawałek masła, przykryj patelnię pokrywką i pozwól, aby masło stopiło się w gorącej kaszy manny.

podczas serwowania do owsianki można dodać dowolne świeże jagody lub po rozmrożeniu zamrożone będą jeszcze smaczniejsze)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy