brokuły z grzybami na zimę
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Kapustę brokuły i pieczarki dokładnie opłukać, kapustę podzielić na kwiatostany, pieczarki pokroić w talerze
Krok 2:
Zagotuj wodę, pomiń kapustę na 3-4 minuty, grzyby na 10-15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i pozostaw do wyschnięcia z nadmiaru wody
Krok 3:
Przygotuj marynatę: na 1 litr wrzącej wody potrzebujesz soli, cukru, pieprzu i octu w określonej ilości. 2,5 litra marynaty Zajęło mi 3 słoiki po 750 g, nawet przy gęstym rozmieszczeniu grzybów i kapusty.
Krok 4:
Przygotowane grzyby i kapustę włożyć do słoików, zalać gorącą marynatą i natychmiast przykręcić pokrywki. Odwróć, przykryj, ostudź. Czekamy na okazję do otwarcia.
do tego przepisu wystarczy każdy grzyb, który kochasz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g