brokuły z grzybami na zimę

Wiele osób chce mieć brokuły na stole przez cały rok. Brokuły zawierają dużo witamin, pierwiastków śladowych, a ponadto (podobnie jak grzyby) zawierają więcej białka niż wołowina.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 62 % 8 g
47 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Kapustę brokuły i pieczarki dokładnie opłukać, kapustę podzielić na kwiatostany, pieczarki pokroić w talerze

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę, pomiń kapustę na 3-4 minuty, grzyby na 10-15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i pozostaw do wyschnięcia z nadmiaru wody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę: na 1 litr wrzącej wody potrzebujesz soli, cukru, pieprzu i octu w określonej ilości. 2,5 litra marynaty Zajęło mi 3 słoiki po 750 g, nawet przy gęstym rozmieszczeniu grzybów i kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane grzyby i kapustę włożyć do słoików, zalać gorącą marynatą i natychmiast przykręcić pokrywki. Odwróć, przykryj, ostudź. Czekamy na okazję do otwarcia.

do tego przepisu wystarczy każdy grzyb, który kochasz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy