lecho z cukinią i keczupem na zimę

wspaniały przepis na lecho z cukinii bez sterylizacji. Pięknie! Pachnące! Pyszne!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 71 % 10 g
66 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowano wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Papryka i pomidory, umyj, posiekaj, obierz paprykę, zmiel wszystko w blenderze

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinia jest młoda, nie obieramy Skórki, tylko odcinamy ogony. Pokrój w koła, a następnie na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić jak cukinię, na ćwiartki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej puree warzywne na patelnię, dodaj sól i cukier. Podpalamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy się zagotuje, dodaj keczup i olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojoną cukinię - cukinię. Gdy lecho się zagotuje, gotuj przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cebulę i gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając. Na koniec dodaje się czosnek i ocet. Gotuj jeszcze kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do przygotowanych słoików, Zamknij, odwróć i pozostaw pod ciepłym kocem lub ręcznikiem, aż ostygnie.

znalazłem ten przepis w Internecie. Dziękuję bardzo autorowi. Pierwsza partia została szybko zjedzona, zrobiona jeszcze dwa razy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy