skład / składniki
metoda gotowania
przed przygotowaniem przystawki z uszu wieprzowych dobrze je wyczyść i dokładnie umyj. Teraz włóż uszy do dużego rondla, zalej je wodą i zagotuj. Połóż obraną całą cebulę, zmiażdżony czosnek (połowę, drugą pozostaw do wędzenia), lavrushkę, czarny pieprz i ziarna pieprzu, sos sojowy i koperek. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę. Pamiętaj, aby wypróbować uszy do zasolenia i, jeśli to konieczne, dosolij.
czas minął-wyłącz ogrzewanie i pozwól uszom zaparzyć się w bulionie przez dwie godziny.
w tym czasie przygotuj wędzarnię. Będzie świetnie, jeśli użyjesz gałązek drzew owocowych-to nada przystawce wyjątkowy smak. Nasmaruj ruszt olejem, połóż na nim uszy, które wcześniej natrzyj czarnym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotuj je przez 30-40 minut.
pokrój schłodzone wędzone uszy w paski i podawaj z piwem.
Wesołych przyjaznych spotkań!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Uszy wieprzowe - 211 kcal/100g