sos na mleku sojowym

jednocześnie słodki i pikantny! Przygotuj wyrafinowany SOS wegański! Uwielbiam ten sos, ponieważ jest to po prostu eksplozja smaku - wszystkie jego składniki są tak harmonijnie połączone. Orzechy dodają delikatności, mleko - kremowy smak, ocet i sok z cytryny - kwaskowatość, a cebula i czosnek - nutę pikanterii.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 31 % 9 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

zanim zaczniesz przygotowywać sos, przykryj orzechy nerkowca wodą przez 2-3 godziny.

1. Wlać bulion do głębokiej patelni i umieścić na średnim ogniu.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie półpierścienie wzdłuż, dodać do podgrzanego bulionu, wymieszać, a po 1-2 minutach zmniejszyć ciepło do minimum.
3. Włóż posiekaną suszoną cebulę, czosnek w proszku, połowę soli i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
4. Gotuj cebulę przez 20 minut na małym ogniu. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać. Jeśli zawartość patelni stanie się zbyt gęsta, dodaj kolejne 1-2 łyżki bulionu (można zastąpić wodą).
5. Opłucz orzechy nerkowca pod bieżącą wodą, połóż na ręczniku papierowym, aby orzechy trochę wyschły, a następnie umieść je w misce blendera.
6. Do orzechów dodaj ocet, sok z cytryny, koperek i pozostałą sól. Zmiel wszystko razem, a następnie wlej jedną trzecią mleka sojowego. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz potrzebować trochę więcej mleka sojowego (dosłownie 1-2 łyżki stołowe).
7. Cebula jest gotowa-wyłącz ogrzewanie. Dodaj mieszankę orzechów do cebuli i wlej pozostałe mleko sojowe, wymieszaj. Możesz dodać mniej mleka sojowego, aby sos był grubszy lub odwrotnie - więcej, aby uzyskać cieńszą konsystencję.
8. Poczekaj, aż sos ostygnie, a następnie wstaw do lodówki na 30-60 minut.

możesz podawać taki sos z frytkami lub krakersami, krakersami, a także surowymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g
  • Suszona cebula - 219   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy