skład / składniki
metoda gotowania
zanim zaczniesz przygotowywać sos, przykryj orzechy nerkowca wodą przez 2-3 godziny.
1. Wlać bulion do głębokiej patelni i umieścić na średnim ogniu.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie półpierścienie wzdłuż, dodać do podgrzanego bulionu, wymieszać, a po 1-2 minutach zmniejszyć ciepło do minimum.
3. Włóż posiekaną suszoną cebulę, czosnek w proszku, połowę soli i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
4. Gotuj cebulę przez 20 minut na małym ogniu. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać. Jeśli zawartość patelni stanie się zbyt gęsta, dodaj kolejne 1-2 łyżki bulionu (można zastąpić wodą).
5. Opłucz orzechy nerkowca pod bieżącą wodą, połóż na ręczniku papierowym, aby orzechy trochę wyschły, a następnie umieść je w misce blendera.
6. Do orzechów dodaj ocet, sok z cytryny, koperek i pozostałą sól. Zmiel wszystko razem, a następnie wlej jedną trzecią mleka sojowego. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz potrzebować trochę więcej mleka sojowego (dosłownie 1-2 łyżki stołowe).
7. Cebula jest gotowa-wyłącz ogrzewanie. Dodaj mieszankę orzechów do cebuli i wlej pozostałe mleko sojowe, wymieszaj. Możesz dodać mniej mleka sojowego, aby sos był grubszy lub odwrotnie - więcej, aby uzyskać cieńszą konsystencję.
8. Poczekaj, aż sos ostygnie, a następnie wstaw do lodówki na 30-60 minut.
możesz podawać taki sos z frytkami lub krakersami, krakersami, a także surowymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g
- Suszona cebula - 219 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g