jest uprawiany głównie w krajach o klimacie tropikalnym.
owoc nerkowca ma kształt orzecha, którego jądro jest jadalne, a ze skórki Wytwarza się masło Caja. Masło z orzechów nerkowca jest szeroko stosowane w inżynierii i medycynie. Orzechy nerkowca mają również jabłko-Kahu & ndash ;rozrosła się do wielkości (i gatunku) gruszki. Jabłko-kazhu jest spożywane na równi z jądrem nerkowca.
Indianie mieszkający na terytorium Brazylii od czasów starożytnych aktywnie używali orzechów nerkowca nie tylko w kuchni, ale także w budownictwie, medycynie, przy produkcji różnych przedmiotów. Wykorzystano nie tylko jądra nerkowca, ale także korę, liście z drzew.
tak zwane jabłka nerkowca są spożywane na surowo, a także używane do przygotowywania różnych przypraw, dżemów,
galaretka
, kompoty i napoje alkoholowe. Jabłka nerkowca mają kwaśny smak. Z nich przygotowywany jest napój zwany
kazhuina
. Napój cajuina z orzechów nerkowca jest bardzo powszechny w krajach latynoamerykańskich. Jego popularność można porównać być może z popularnością pomarańczy w Europie czy Ameryce Północnej. Jabłka nerkowca mają wysoką zawartość garbników, dlatego okres przydatności do spożycia orzechów nerkowca jest ograniczony. Jest to właściwość, która bardzo szybko się psuje, która uniemożliwia nerkowcom stanie się tak powszechnym orzechem, jak na przykład,
orzechy laskowe
lub
orzeszki ziemne
.
orzechy nerkowca korzyści z nich są pewne: duża ilość białka i węglowodanów sprawia, że orzechy te są doskonałym źródłem pożywienia.
orzechy nerkowca
są również bogate w witaminy B1, B2, A, mają dużo cynku, żelaza, fosforu i wapnia. Orzechy nerkowca są w stanie wzmocnić ludzki układ odpornościowy, usunąć cholesterol z organizmu. Orzechy nerkowca chronią przed dystrofią, bólem zęba, łuszczycą, anemią.
Kuchnia Orientalna bardzo często używa orzechów nerkowca. Masło nerkowca jest nieco podobne do masła orzechowego.
248 kcal
50 minutes
Jasny smak tego dania zapewni prawdziwą rozkosz! Spróbuj!
108 kcal
2 hours
Ta kolorowa sałatka z pewnością cię rozweseli! Sałatka z wędzoną czerwoną rybą
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Naczynia kuchenne
- Drugie danie
- Nabiał
- Z suszonych owoców
- Orzechy
- Kasze i produkty zbożowe
- Rośliny strączkowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Soja
- Imbir
- Goździk
- Kardamon
- Kolendra
- Liść laurowy
- Z papryką
- Kminek
- Szafran
- Wok
- Masło
- Woda
- Gotowanie
- Mleko
- Z rodzynek
- Bez jajek
- Wegetarianizm
- Orzeszki ziemne
- Orzechy nerkowca
- Z ryżu