skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. odetnij górną część główki czosnku i zawiń czosnek w folię. Piec przez 30 do 45 minut, aż czosnek będzie pachnący i miękki. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
2. W blenderze zmiel orzechy nerkowca, płatki kokosowe i sól. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj.
3. Dodaj pieczony czosnek i sok z cytryny do blendera. Rozdrobnić. Dodaj warzywa i dobrze posiekaj.
4. Formę do sera wyłożyć papierem do pieczenia. Przełóż mieszaninę do formy, dociśnij i spłaszcz. Przykryj ser folią i wstaw do lodówki na noc.
5. Ser podawaj z chlebem lub krakersami. Udekoruj porzeczkami. Przechowuj ser nie dłużej niż tydzień.
źródło: plantbasedmag
Tłumaczenie: Jan Dotsenko
jako jeden z ulubionych serów na świecie, Boursin pochodzi z Francji. Chociaż jest używany w ponad 30 krajach, nadal cieszy się największą popularnością w swoim kraju. Ser został stworzony przez François Boursina w 1957 roku w Normandii, a inspiracją było tradycyjne francuskie danie z prostego świeżego sera z posiekanymi ziołami, które goście mogli wymieszać, jeśli chcieli. Dziś ser Boursin jest dostępny w pięciu odmianach: czosnek i drobne zioła, papryka, szalotka i szalotka, lekki czosnek i małe zioła oraz czosnek i pieczona czerwona papryka. Oryginalny czosnek i zioła Boursin są wykonane po prostu ze śmietany, czosnku, soli, pieprzu, pietruszki i szczypiorku i nadal są najbardziej popularne. Boursin Light to popularna nowość w rodzinie serów Boursin, o 78% mniej tłuszczu i 64% mniej kalorii niż zwykłe wersje. Ser Boursin jest uważany za specjalność. Chociaż może być trudno znaleźć w zwykłym supermarkecie, łatwo go znaleźć w każdym supermarkecie z markowymi serami. Oficjalna strona internetowa Boursin, boursincheese.com. oferuje wyszukiwanie sklepów na podstawie kodu pocztowego, aby pomóc Ci znaleźć najbliższy sklep. W wegańskiej wersji sera mleko zastępuje orzechy nerkowca, płatki kokosowe i wodę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g