skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wsyp przesianą mąkę pszenną do miski. Lepiej jest wielokrotnie przesiewać mąkę, aby ciasto było bardziej przewiewne, a produkty z niego smaczne. Dodaj sól i cukier do mąki, wymieszaj suche składniki.
Krok 2:
W szklance z ciepłym mlekiem podgrzanym do 36 stopni (temperaturę można określić czystym palcem, powinien być wygodny) wlej suche drożdże, poluzuj mieszaninę, aby suche drożdże się rozpuściły. Niektóre gospodynie domowe natychmiast wkładają suche drożdże do miski z suchymi składnikami, ale uważam, że drożdże aktywują się szybciej po rozpuszczeniu ich w ciepłym otoczeniu.
Krok 3:
Wlej mieszankę mleczno-drożdżową do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj szpatułką, aż ciasto zacznie się łączyć w jednorodną masę.
Krok 4:
Gdy masa stanie się bardziej jednorodna, mąka wchłonie cały płyn, wlej oliwę z oliwek do miski. Ponownie zaczynamy mieszać składniki, najpierw wymieszaj masło z ciastem łyżką, a następnie rękami, aż ciasto stanie się pożądaną konsystencją: elastyczne i gładkie, przestanie pozostawać na dłoniach.
Krok 5:
Zagniataj ciasto przez dość długi czas, ciasto drożdżowe uwielbia ręce, a im dłużej ugniatasz, tym lepsze będzie pieczenie z takiego ciasta. Przykryj miskę ciasta bawełnianym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut. Ciepłe miejsce można nazwać miejscem w pobliżu grzejnika zimą, latem można umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 stopni. Podczas gdy ciasto stoi w cieple, możesz przygotować nadzienie do pizzy.
Krok 6:
Po określonym czasie ciasto powinno się podwoić. Zagniatamy ciasto i przechodzimy do robienia pizzy i pieczenia. Smacznego!
Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie. Ojczyzną pizzy są Włochy i tam wszyscy wiedzą o tym daniu, w tym, że głównym sekretem przygotowania pysznej pizzy jest prawidłowe ugniatanie ciasta. Pizzę robi się na cieście drożdżowym i bez drożdży. Aby znaleźć przepis na pizzę, musisz wypróbować wszystkie opcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g