ciasto cheburek chrupiące na wódce
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Woda jest potrzebna ciepła.
Krok 2:
Wlej cukier i sól do szklanki ciepłej wody, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny, wlej wódkę i wymieszaj. Wódkę dodaje się, aby ciasto było smaczne i chrupiące dla cheburek.
Krok 4:
Mąkę należy dwukrotnie przesiać, nasycając ją powietrzem, do dużej miski.
Krok 5:
W mące zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn zmieszany z innymi składnikami.
Krok 6:
Ugniataj ciasto rękami przez dziesięć minut. Następnie pozwól ciastu odpocząć i ponownie zagnieść. Następnie możesz zacząć gotować cheburek.
Krok 7:
Ciasto na czebureki należy rozwałkować bardzo cienko, smażyć w dużej ilości oleju z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g