ciasto cheburek chrupiące na wódce

lekkie, delikatne, elastyczne ciasto cheburek. Chebureki to narodowe danie tatarskie, które jest mocno zakorzenione w diecie wielu gospodyń domowych. Placki smażone w oleju okazują się, choć kaloryczne, ale bardzo smaczne. Głównymi składnikami sukcesu gotowego dania jest cienkie pyszne ciasto i soczyste aromatyczne nadzienie. Uważa się, że dzięki dodaniu wódki do ciasta ciasto jest lekkie i elastyczne, a gotowe produkty są chrupiące z złotą skórką. Ponadto gotowe danie nie starzeje się podczas przechowywania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 70 % 39 g
282 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Woda jest potrzebna ciepła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier i sól do szklanki ciepłej wody, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny, wlej wódkę i wymieszaj. Wódkę dodaje się, aby ciasto było smaczne i chrupiące dla cheburek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę należy dwukrotnie przesiać, nasycając ją powietrzem, do dużej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mące zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn zmieszany z innymi składnikami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj ciasto rękami przez dziesięć minut. Następnie pozwól ciastu odpocząć i ponownie zagnieść. Następnie możesz zacząć gotować cheburek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto na czebureki należy rozwałkować bardzo cienko, smażyć w dużej ilości oleju z obu stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy