ciasto na wodzie z suchymi drożdżami

Proste ciasto drożdżowe do różnych wypieków. Można z niego gotować nie maślane smażone lub duszone ciasta ze słodkim lub pikantnym nadzieniem, białe, kiełbaski w cieście na patelni w głębokim tłuszczu lub w piekarniku, pizzę, naleśniki, pączki z nadzieniem i bez itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 41 g
234 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzewamy wodę w dowolnym odpowiednim żelaznym naczyniu do temperatury 35-38 stopni. To mniej więcej temperatura naszego ciała - jeśli spróbujesz wody palcem, powinieneś czuć się komfortowo. Woda nie powinna być zbyt gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Wlej wodę do miski, dodaj cukier, drożdże i 100 gramów przesianej mąki. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu w przypadku braku przeciągów, które są szkodliwe dla ciasta drożdżowego. Gdy drożdże fermentują, dodaj sól i rafinowany olej roślinny do miski i jeszcze raz bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, drewnianą lub zwykłą łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przesiać pozostałą mąkę przez sitko lub specjalny kubek-siewnik do miski-dodaliśmy 100 gramów do ciasta,więc dodajemy około 140 gramów. Ważę mąkę na wadze kuchennej - Zajęło mi to dokładnie tyle, ile jest napisane w przepisie. Jednak możesz potrzebować go trochę więcej lub mniej, w zależności od odmiany. Możesz dodać nie od razu 140 gramów, ale 100 i zobaczyć, jak zachowa się ciasto. Zagnieść ciasto i przenieść na stół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stół nie posypałam mąką, bo ciasto nie przyklejało się do rąk. Jeśli jednak trochę się klei, posyp powierzchnię roboczą mąką i nie zapomnij umyć rąk i wytrzeć do sucha podczas procesu ugniatania, w przeciwnym razie ciasto może się na nich przykleić. Zagniatamy ciasto przez 10 minut w standardowy sposób: naprzemiennie zginamy krawędzie na środku z niewielkim naciskiem. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie ciasne, a także elastyczne i miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj Kolobok, przenieś ciasto do miski i przykryj folią spożywczą lub pozostaw na stole i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Pozwól ciastu zbliżyć się do ciepłego miejsca przez 50-60 minut. Powinien dobrze zwiększyć objętość. Przed gotowaniem ponownie zmiażdż ciasto i zacznij piec swoje ulubione produkty.

udany przepis bez kłopotów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy