skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzewamy wodę w dowolnym odpowiednim żelaznym naczyniu do temperatury 35-38 stopni. To mniej więcej temperatura naszego ciała - jeśli spróbujesz wody palcem, powinieneś czuć się komfortowo. Woda nie powinna być zbyt gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Wlej wodę do miski, dodaj cukier, drożdże i 100 gramów przesianej mąki. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 2:
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu w przypadku braku przeciągów, które są szkodliwe dla ciasta drożdżowego. Gdy drożdże fermentują, dodaj sól i rafinowany olej roślinny do miski i jeszcze raz bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, drewnianą lub zwykłą łyżką.
Krok 3:
Następnie przesiać pozostałą mąkę przez sitko lub specjalny kubek-siewnik do miski-dodaliśmy 100 gramów do ciasta,więc dodajemy około 140 gramów. Ważę mąkę na wadze kuchennej - Zajęło mi to dokładnie tyle, ile jest napisane w przepisie. Jednak możesz potrzebować go trochę więcej lub mniej, w zależności od odmiany. Możesz dodać nie od razu 140 gramów, ale 100 i zobaczyć, jak zachowa się ciasto. Zagnieść ciasto i przenieść na stół.
Krok 4:
Stół nie posypałam mąką, bo ciasto nie przyklejało się do rąk. Jeśli jednak trochę się klei, posyp powierzchnię roboczą mąką i nie zapomnij umyć rąk i wytrzeć do sucha podczas procesu ugniatania, w przeciwnym razie ciasto może się na nich przykleić. Zagniatamy ciasto przez 10 minut w standardowy sposób: naprzemiennie zginamy krawędzie na środku z niewielkim naciskiem. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie ciasne, a także elastyczne i miękkie.
Krok 5:
Uformuj Kolobok, przenieś ciasto do miski i przykryj folią spożywczą lub pozostaw na stole i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Pozwól ciastu zbliżyć się do ciepłego miejsca przez 50-60 minut. Powinien dobrze zwiększyć objętość. Przed gotowaniem ponownie zmiażdż ciasto i zacznij piec swoje ulubione produkty.
udany przepis bez kłopotów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g