skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude ciasto drożdżowe? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Przesiej mąkę przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Z tego wypieki będą wspanialsze i bardziej przewiewne. Weź mąkę najwyższej jakości, pszenicę.
Krok 2:
Wlej suche drożdże do miski. Dodaj trochę ciepłej wody, wymieszaj. Pozostaw drożdże do rozproszenia — odstaw na około 5 minut. Pamiętaj, że suche drożdże uwalniają różne, więc przeczytaj instrukcje na opakowaniu, jak stosować Twoje.
Krok 3:
Dodaj cukier, sól, olej roślinny do drożdży i wymieszaj. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego.
Krok 4:
Stopniowo wsyp przesianą mąkę do mieszanki drożdżowej i zagniataj ciasto. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Powinien być umiarkowanie gruby, ale nie stromy, miękki i nie lepki. Przełóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na 1 godzinę. Zwykle wkładam miskę ciasta do wyłączonego piekarnika. Czas może potrwać dłużej - wszystko zależy od aktywności Twoich drożdży.
Krok 5:
Tak mi się podniosło po godzinie. Ciasto jest całkowicie gotowe do użycia. Można z niego wyrzeźbić placki do smażenia na patelni i pieczenia w piekarniku. Nadzienie może być dowolne-słodkie i pikantne. Nawet produkty bez nadzienia, takie jak bułki lub tortille, będą dobre.
Krok 6:
I postanowiłem zrobić takie ciasta na patelni. Można je jeść z zupą i po prostu z herbatą. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g