chude ciasto drożdżowe do ciast i ciast w piekarniku

szybko, łatwo, niedrogo, ze zwykłych produktów! Chude ciasto drożdżowe jest przygotowywane tak prosto, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Ciasta, ciasta i inne wypieki w piekarniku są z niego przewiewne, miękkie, bardzo smaczne!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
242 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude ciasto drożdżowe? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Przesiej mąkę przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Z tego wypieki będą wspanialsze i bardziej przewiewne. Weź mąkę najwyższej jakości, pszenicę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej suche drożdże do miski. Dodaj trochę ciepłej wody, wymieszaj. Pozostaw drożdże do rozproszenia — odstaw na około 5 minut. Pamiętaj, że suche drożdże uwalniają różne, więc przeczytaj instrukcje na opakowaniu, jak stosować Twoje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól, olej roślinny do drożdży i wymieszaj. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wsyp przesianą mąkę do mieszanki drożdżowej i zagniataj ciasto. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Powinien być umiarkowanie gruby, ale nie stromy, miękki i nie lepki. Przełóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na 1 godzinę. Zwykle wkładam miskę ciasta do wyłączonego piekarnika. Czas może potrwać dłużej - wszystko zależy od aktywności Twoich drożdży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak mi się podniosło po godzinie. Ciasto jest całkowicie gotowe do użycia. Można z niego wyrzeźbić placki do smażenia na patelni i pieczenia w piekarniku. Nadzienie może być dowolne-słodkie i pikantne. Nawet produkty bez nadzienia, takie jak bułki lub tortille, będą dobre.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I postanowiłem zrobić takie ciasta na patelni. Można je jeść z zupą i po prostu z herbatą. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy