chrupiące ciasto na cheburek z bąbelkami

proste, szybkie w przygotowaniu ciasto cheburek! Wielu z nas kiedyś przyprowadzono do spróbowania cheburek z cheburek i należy zauważyć, że ciasto tych ciast jest idealnie cienkie i chrupiące, w przeciwieństwie do domowych. Sekret gotowania jest prosty-minimum składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 67 % 42 g
313 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Klasyczny przepis na ciasto cheburek jak w chebureknoy zawiera tylko trzy składniki: mąkę, sól i wodę. Ale jeśli mała sztuczka, dodanie wódki i oleju roślinnego sprawi, że ciasto będzie bardziej posłuszne, pozwoli mu się rozwałkować, a gotowe ciasta będą chrupiące i musujące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Konieczne jest przesianie mąki, aby nasycić ją tlenem, a także usunąć wszystkie ciała obce i zanieczyszczenia. Wlej zimną przegotowaną wodę do innego pojemnika, rozpuść w nim sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej słoną wodę do miski z mąką, natychmiast dodaj olej roślinny i wódkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierz się w bryłę, rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem, pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do cheburek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie ciasto należy ponownie wymieszać, aby stało się gładsze i bardziej elastyczne. Ciasto jest gotowe. Możesz przejść do modelowania i smażenia cheburek. Smacznego!

historia mówi, że Uzbecy są uważani za wynalazców popularnych obecnie chrupiących Na Zewnątrz ciast z nadzieniem mięsnym. Oczywiście w oryginalnej formie chebureki były czymś innym niż placki z chrupiącym ciastem i soczystym nadzieniem. Tatarzy krymscy dokonali znacznych zmian w procesie przygotowywania tego dania, w wyniku czego powstało znane nam ciasto cheburek. Chociaż każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na przygotowanie ciasta na cheburek, w zasadzie różne są nadzienia, nie tylko mięsne, które dodają do składników mleko lub kefir, śmietanę, wódkę, olej roślinny, cukier. Aby znaleźć najlepszy i swój przepis, musisz wypróbować co najmniej kilka z nich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy