skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Klasyczny przepis na ciasto cheburek jak w chebureknoy zawiera tylko trzy składniki: mąkę, sól i wodę. Ale jeśli mała sztuczka, dodanie wódki i oleju roślinnego sprawi, że ciasto będzie bardziej posłuszne, pozwoli mu się rozwałkować, a gotowe ciasta będą chrupiące i musujące.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Konieczne jest przesianie mąki, aby nasycić ją tlenem, a także usunąć wszystkie ciała obce i zanieczyszczenia. Wlej zimną przegotowaną wodę do innego pojemnika, rozpuść w nim sól.
Krok 3:
Wlej słoną wodę do miski z mąką, natychmiast dodaj olej roślinny i wódkę.
Krok 4:
Zbierz się w bryłę, rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem, pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do cheburek.
Krok 5:
Po określonym czasie ciasto należy ponownie wymieszać, aby stało się gładsze i bardziej elastyczne. Ciasto jest gotowe. Możesz przejść do modelowania i smażenia cheburek. Smacznego!
historia mówi, że Uzbecy są uważani za wynalazców popularnych obecnie chrupiących Na Zewnątrz ciast z nadzieniem mięsnym. Oczywiście w oryginalnej formie chebureki były czymś innym niż placki z chrupiącym ciastem i soczystym nadzieniem. Tatarzy krymscy dokonali znacznych zmian w procesie przygotowywania tego dania, w wyniku czego powstało znane nam ciasto cheburek. Chociaż każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na przygotowanie ciasta na cheburek, w zasadzie różne są nadzienia, nie tylko mięsne, które dodają do składników mleko lub kefir, śmietanę, wódkę, olej roślinny, cukier. Aby znaleźć najlepszy i swój przepis, musisz wypróbować co najmniej kilka z nich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g