herbata z imbirem, miodem i wódką na przeziębienie

Jak szybko pomóc sobie w przeziębieniu? Proste! Taką herbatę traktuję zimą całą rodzinę. Zwłaszcza na początku choroby. kiedy ktoś z gospodarstwa domowego przeziębi się. Dobrze jest pić wieczorem lub zaraz po tym, jak poczuli, że się wzdrygają.
AngelinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
119 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

wlej napar z czarnej herbaty do kubka lub zaparzacza do smaku. Około 1 łyżeczki.
umyj i posmaruj kawałek imbiru. Pokrój go w kubek.
zalej wrzącą wodą.
dodaj kilka łyżeczek wódki(mężczyźni mogą również stołować).
zamknij pokrywkę.
odstaw na 5-10 min.
wypić drinka i położyć się do łóżka, ciepło schronić się.
w nocy się pocisz, rano będzie znacznie łatwiej.

Uwaga! Jeśli masz wysokie ciśnienie, weź mniej liści herbaty i mniej imbiru.
i więcej. Taka herbata, tylko bez wódki, rano dobrze rozweseli.
bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy