kremowy karmel

Dołącz do przysmaku francuskich arystokratów!)). Delikatny, kremowy pyszny karmel nie pozostawi obojętnych miłośników słodyczy.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 34 % 22 g
węglowodany 64 % 41 g
364 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Ważne: potrzebujesz naczyń z grubym dnem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do rondla. Ostrożnie wlej wodę przez lejek. Nie mieszaj! Na małym ogniu doprowadź cukier do rozpuszczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź mieszaninę do jasnego bursztynu. Możesz uzyskać inny odcień karmelu: od miękkiego mleka do ciemnozłotego (dla miłośników spalonego cukru).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie sól rozpuścić w śmietanie, podgrzać, ale nie gotować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy karmel osiągnie pożądany kolor, zdejmij go z ognia i ostrożnie wlej śmietanę cienkim strumieniem. Masa gwałtownie wzrośnie, będzie bulgotać, więc musisz natychmiast wziąć dużą pojemność. I dopiero teraz karmel można wymieszać. Za pierwszym razem miałem grudki z nierozpuszczonej grubej soli. W takim przypadku możesz ponownie umieścić karmel na małym ogniu przez kilka minut - grudki rozpuszczą się podczas mieszania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij z ognia, dodaj olej. Ostudzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy