skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Ważne: potrzebujesz naczyń z grubym dnem.
Krok 2:
Wlej cukier do rondla. Ostrożnie wlej wodę przez lejek. Nie mieszaj! Na małym ogniu doprowadź cukier do rozpuszczenia.
Krok 3:
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj ogień.
Krok 4:
Doprowadź mieszaninę do jasnego bursztynu. Możesz uzyskać inny odcień karmelu: od miękkiego mleka do ciemnozłotego (dla miłośników spalonego cukru).
Krok 5:
W tym czasie sól rozpuścić w śmietanie, podgrzać, ale nie gotować.
Krok 6:
Gdy karmel osiągnie pożądany kolor, zdejmij go z ognia i ostrożnie wlej śmietanę cienkim strumieniem. Masa gwałtownie wzrośnie, będzie bulgotać, więc musisz natychmiast wziąć dużą pojemność. I dopiero teraz karmel można wymieszać. Za pierwszym razem miałem grudki z nierozpuszczonej grubej soli. W takim przypadku możesz ponownie umieścić karmel na małym ogniu przez kilka minut - grudki rozpuszczą się podczas mieszania.
Krok 7:
Zdejmij z ognia, dodaj olej. Ostudzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g