kompot z morwy
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
sortujemy i myjemy jagody morwy, przechowując je pod bieżącą wodą. Odłóż na bok zarówno różowo-zielone, jak i przejrzałe owoce. Nie trzeba usuwać kucyków.
wlej jagody do suchych sterylnych, trzylitrowych słoików. Do każdego słoika wkładamy pożądaną proporcję cukru. Morwa ma zwykle umiarkowaną słodycz, więc więcej cukru pobiera się niż w przypadku podobnych kompotów jagodowych. Dodaj kwas cytrynowy, w tym kompocie odgrywa rolę głównego konserwanta. Kładziemy słoik na metalowej płytce i zalewamy wrzącą wodą. Upewniamy się, że gorąca woda wylewa się ściśle według cenrtu i nie spada na szklane ściany. Kiedy wrząca woda dotrze do wieszaków, przykryj słoik sterylną pokrywką, hermetycznie Zamknij.
natychmiast odwróć gorący słoik pokrywką do dołu, przykryj grubym kocem. Kompot powinien schładzać się powoli, taki "okład termiczny" w tym przypadku zastępuje sterylizację.
przechowuj schłodzony kompot w dowolnym chłodnym miejscu. Przed podaniem kompot można trzymać przez chwilę w lodówce lub wrzucić trochę pokruszonego lodu do wysokich szklanek.
wlej jagody do suchych sterylnych, trzylitrowych słoików. Do każdego słoika wkładamy pożądaną proporcję cukru. Morwa ma zwykle umiarkowaną słodycz, więc więcej cukru pobiera się niż w przypadku podobnych kompotów jagodowych. Dodaj kwas cytrynowy, w tym kompocie odgrywa rolę głównego konserwanta. Kładziemy słoik na metalowej płytce i zalewamy wrzącą wodą. Upewniamy się, że gorąca woda wylewa się ściśle według cenrtu i nie spada na szklane ściany. Kiedy wrząca woda dotrze do wieszaków, przykryj słoik sterylną pokrywką, hermetycznie Zamknij.
natychmiast odwróć gorący słoik pokrywką do dołu, przykryj grubym kocem. Kompot powinien schładzać się powoli, taki "okład termiczny" w tym przypadku zastępuje sterylizację.
przechowuj schłodzony kompot w dowolnym chłodnym miejscu. Przed podaniem kompot można trzymać przez chwilę w lodówce lub wrzucić trochę pokruszonego lodu do wysokich szklanek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g