skład / składniki
metoda gotowania
nadszedł okres dojrzewania strzałek czosnkowych, zawsze je zrywam i przygotowuję przystawkę do mięsa, dziś chcę podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi.Mój dom bardzo go lubi i to nie jest sprawa, jeśli te strzały pójdą źle.Więc napisz do swoich K. K
wyjmij strzały czosnku z czosnku, oderwij wierzchołki i blanszuj przez 2 minuty wrzącą wodą.
schładzamy pod zimnym strumieniem wody i kroimy, jak chcesz, robię długie 15 cm nie mniej.
przygotowujemy słoiki 0,5 l-myję i blanszuję, a pokrywki sterylizuję.
gotowanie marynaty
na litr wody-2 łyżki soli i 2 łyżki cukru, 100 g octu 9%.
zagotuj, dodaj sól, cukier i ocet, pozwól mu się zaparzyć.
w przygotowanych słoikach układamy strzałki szczelnie warstwami i zalewamy gorącą marynatą.
sterylizujemy przez 10 minut
zwijamy pokrywki, odwracamy i pozwalamy ostygnąć.
wszystko, odłóż na bok.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g