puree jeżyny z cukrem na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
wstępnie przetwarzamy i wybieramy jeżyny. Do naszej dyspozycji powinny być tylko czyste, dojrzałe i nie pomarszczone jagody. Umieszczamy je w emaliowanej misce. Z góry płyniemy wodą w stosunku 200 do 1000 gramów na korzyść jagód.
Włącz piec na słaby płomień. Gotuj, mieszając. Następnie, gdy się zagotuje, trzymamy miskę przez kolejne 5 minut przed wyjęciem jej z pieca. Podczas gdy jagody są jeszcze gorące, przepuszczamy je przez sito, pocierając miąższ. Do tego wystarczy durszlak.
wymieszaj cukier z puree jagodowym. Wszystko to ogrzewamy w temperaturze zbliżonej do wrzenia, po czym wlewamy do sterylizowanych słoików. Zatykamy je w ten sam sposób pokrywkami wysterylizowanymi we wrzącej wodzie i przecieramy jeżyny z cukrem pozostaje przechowywany na naszych półkach.
Włącz piec na słaby płomień. Gotuj, mieszając. Następnie, gdy się zagotuje, trzymamy miskę przez kolejne 5 minut przed wyjęciem jej z pieca. Podczas gdy jagody są jeszcze gorące, przepuszczamy je przez sito, pocierając miąższ. Do tego wystarczy durszlak.
wymieszaj cukier z puree jagodowym. Wszystko to ogrzewamy w temperaturze zbliżonej do wrzenia, po czym wlewamy do sterylizowanych słoików. Zatykamy je w ten sam sposób pokrywkami wysterylizowanymi we wrzącej wodzie i przecieramy jeżyny z cukrem pozostaje przechowywany na naszych półkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g