puree jeżyny z cukrem na zimę

najkorzystniejszy produkt dla całej rodziny! Próbujemy! Jeżyny można spożywać bez cukru, ponieważ są dość słodkie. Jest przydatny dla organizmu i pomaga poprawić skład krwi, a oprócz wszystkich innych korzystnych właściwości jeżyn, po prostu go uwielbiam, ale moje dzieci z pewnością kochają go bardziej.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 33 g
135 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
wstępnie przetwarzamy i wybieramy jeżyny. Do naszej dyspozycji powinny być tylko czyste, dojrzałe i nie pomarszczone jagody. Umieszczamy je w emaliowanej misce. Z góry płyniemy wodą w stosunku 200 do 1000 gramów na korzyść jagód.

Włącz piec na słaby płomień. Gotuj, mieszając. Następnie, gdy się zagotuje, trzymamy miskę przez kolejne 5 minut przed wyjęciem jej z pieca. Podczas gdy jagody są jeszcze gorące, przepuszczamy je przez sito, pocierając miąższ. Do tego wystarczy durszlak.

wymieszaj cukier z puree jagodowym. Wszystko to ogrzewamy w temperaturze zbliżonej do wrzenia, po czym wlewamy do sterylizowanych słoików. Zatykamy je w ten sam sposób pokrywkami wysterylizowanymi we wrzącej wodzie i przecieramy jeżyny z cukrem pozostaje przechowywany na naszych półkach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy