przygotowanie sosu pomidorowego z pomidora i koncentratu pomidorowego

pyszny sos ze świeżych pomidorów zimą jest odpowiednio przygotowany latem!). Łatwość przygotowania Bez przygotowania sosu pomidorowego na zimę nie mijamy więcej niż jednego lata, ponieważ lubimy jeść makaron z takim sosem.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
42 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

drobno posiekaj obrane pomidory i gotuj, aż ilość płynu zmniejszy się o jedną trzecią, od czasu do czasu mieszając. W czasie-około 2,5 godziny.
w tym momencie przygotowujemy cebulę z czosnkiem.
cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek.
czosnek kroimy również na małe kawałki i smażymy.
do koncentratu pomidorowego dodaj gotowane pomidory, cukier i sól.
następnie na przemian układamy przyprawy, paprykę, oregano i drobno posiekane warzywa.
kładziemy tam smażoną cebulę i czosnek.
na samym końcu dodaj ocet winny i gotuj przez kolejne trzy minuty.
gotowy sos pomidorowy na zimę układamy w czystych słoikach i zwijamy pokrywkami.
według tego przepisu z tych składników uzyskuje się około sześciu litrów sosu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy