przygotowanie sosu pomidorowego z pomidora i koncentratu pomidorowego
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
drobno posiekaj obrane pomidory i gotuj, aż ilość płynu zmniejszy się o jedną trzecią, od czasu do czasu mieszając. W czasie-około 2,5 godziny.
w tym momencie przygotowujemy cebulę z czosnkiem.
cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek.
czosnek kroimy również na małe kawałki i smażymy.
do koncentratu pomidorowego dodaj gotowane pomidory, cukier i sól.
następnie na przemian układamy przyprawy, paprykę, oregano i drobno posiekane warzywa.
kładziemy tam smażoną cebulę i czosnek.
na samym końcu dodaj ocet winny i gotuj przez kolejne trzy minuty.
gotowy sos pomidorowy na zimę układamy w czystych słoikach i zwijamy pokrywkami.
według tego przepisu z tych składników uzyskuje się około sześciu litrów sosu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g