domowy makaron

zdecydowanie nie powinieneś ignorować tego oryginalnego przepisu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 43 % 10 g
137 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Moje ulubione makaroniki!

makaron z twarogiem to posiłek dla amatorów, ale mój mąż uważa, że to najlepsze danie na lunch. Szybki, sycący i pyszny. Ale myślę, że przepis na makaron z twarogiem nie byłby pyszny bez domowego makaronu.
lepiej przygotować makaron z wyprzedzeniem. Jest to dość pracochłonny proces i wysychają przez kilka godzin.
więc przesianą mąkę mieszam z solą i roztrzaskanym jajkiem. Ciasto powinno być bardzo strome, więc bardzo ostrożnie dodaję wodę, ale nie ma dużo mąki do makaronu z twarogiem. Gdy tylko ciasto stanie się sztywne i jednorodne, bardzo cienko rozwałkowuję je wałkiem do ciasta i kroję na cienkie talerze.
teraz makaron należy wysuszyć na posypanych mąką blachach do pieczenia, aż całkowicie stwardnieje, a wysuszony makaron można gotować jak zawsze. W międzyczasie makaron gotuje się w lekko osolonej wrzącej wodzie, mielę twaróg na dużym sicie.
Cóż, końcowy akcent - ugotowany makaron należy wymieszać ze stopionym masłem i dodać twarożek. Twaróg można wziąć bardzo tłusty-delikatny maślany smak doskonale komponuje się z makaronem. Makaron z twarogiem okaże się jeszcze smaczniejszy, jeśli twaróg zostanie zmieszany z gorącym makaronem i obficie posypany drobno posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy