roztopione mleko na płytce
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu potrzebujesz tylko mleka.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, włącz piec na średnim ogniu i zagotuj mleko. Gdy mleko dojdzie do wrzenia (zaczyna się tworzyć piana), wymieszaj mleko i przełącz piec na powolny ogień.
Krok 3:
Tak na małym ogniu mleko gotuje się przez około 3-4 godziny, a garnek powinien być otwarty. Okresowo musisz usunąć piankę, która tworzy się na powierzchni mleka.
Krok 4:
Po określonym czasie nadmiar płynu odparuje, a mleko stanie się kremowe.
Krok 5:
Mleko jest gotowe! Można go pić lub spożywać do pieczenia, przy produkcji sosów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g