roztopione mleko na płytce

co może smakować lepiej niż naturalne mleko? Tylko mleko ghee! Ghee mleko w Rosji było przygotowywane od czasów starożytnych. Ghee mleko gotowane w domu trudno nazwać użytecznym, ponieważ podczas "ogrzewania" następuje proces denaturacji białka w mleku i witaminy są niszczone, wapń jest gorzej rozpuszczalny w wodzie, a laktoza zaczyna wchodzić w niepotrzebne reakcje z aminokwasami. W wyniku tych przemian zmienia się kolor mleka. Są jednak eksperci, którzy twierdzą inaczej: uważają, że ghee jest lepiej wchłaniane przez organizm niż całe mleko i jest zalecane w przypadku zaburzeń układu pokarmowego człowieka. A z stopionego mleka robi się wiele różnych smakołyków, na przykład sfermentowane mleko, różne wypieki i pyszne owsianki gotuje się w takim mleku.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu potrzebujesz tylko mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, włącz piec na średnim ogniu i zagotuj mleko. Gdy mleko dojdzie do wrzenia (zaczyna się tworzyć piana), wymieszaj mleko i przełącz piec na powolny ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak na małym ogniu mleko gotuje się przez około 3-4 godziny, a garnek powinien być otwarty. Okresowo musisz usunąć piankę, która tworzy się na powierzchni mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie nadmiar płynu odparuje, a mleko stanie się kremowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mleko jest gotowe! Można go pić lub spożywać do pieczenia, przy produkcji sosów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy