kawa po włosku

Kawa po włosku prosto do łóżka! Co może być bardziej romantycznego? Wskazówka od Olgi: możesz ozdobić posypując kakao w proszku, startą czekoladę lub umieszczając liść świeżej mięty. W moim wykonaniu - posypane kakao. W kuchni włoskiej kawa zajmuje honorowe miejsce, więc istnieje wiele przepisów na jej przygotowanie. Oto jeden taki przepis kulinarny, który Ci teraz opiszę. Ta kawa przyda się na przyjemny romantyczny wieczór w towarzystwie ukochanej osoby. Doskonale rozjaśnia każdą przyjazną rozmowę i ogrzewa zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Krótko mówiąc, to jedzenie "przy okazji".
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 43 % 10 g
158 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie 2 filiżanek kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 łyżeczkę do każdej filiżanki.cukier, wymieszaj i odłóż na bok, aby trochę ostygł.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij śmietanę blenderem. Podczas obracania naczyń krem powinien pozostać bez ruchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej likier Amaretto do ciepłych (wstępnie rozgrzanych szklanek) - 30 ml.do każdego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie dodaj lekko schłodzoną kawę i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu obficie udekoruj bitą śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kawa po włosku jest gotowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
na początek przygotowujemy filiżankę kawy. Jeśli robimy kilka porcji, obliczamy przepis dla każdej osoby. Możesz zaparzyć kawę z drobno zmielonych naturalnych ziaren – w ten sposób okaże się jeszcze smaczniejszy. Możesz ugotować go w ekspresie do kawy lub po prostu wziąć rozpuszczalny. Aby to zrobić, zagotuj wodę, rozpocznij kawę do smaku, a następnie lekko ją schłodź. Pamiętamy, że do kawy po włosku powinniśmy mieć piękne kieliszki-odpowiednie są te przeznaczone do wina lub grzanego wina.
gdy kawa jest gotowa (lepiej odcedzić naturalną, aby fusy nie dostały się do szklanki), podgrzej przygotowane szklanki, aby stały się przyjemnie ciepłe. Następnie wlej do każdego trzydzieści ml likieru "Amaretto". Następnie wlej kawę (już z cukrem). Wszystko dobrze wymieszaj i obficie udekoruj bitą śmietaną na wierzchu, możesz użyć specjalnego sprayu. Aby napój wyglądał bardzo malowniczo, dekorujemy go świeżymi liśćmi mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy