Możesz również przygotować tradycyjny przysmak dla ludów słowiańskich na kuchence, ale ważne jest, aby pamiętać o obowiązkowym przestrzeganiu reżimu temperaturowego-proces będzie bardziej kłopotliwy, ponieważ produkt musi być okresowo mieszany. Najprostsza metoda polega na użyciu termosu-mocno podgrzane mleko wlewa się do naczynia i pozostawia w stanie zatkanym na noc. Smak roztopionego mleka jest nieco słodkawy i bardzo przyjemny, a kolor jest ciepły, kremowy. Roztopione mleko jest zwykle używane jako napój, a także przygotowywane jest z niego sfermentowane mleko i używane w cieście do pieczenia ciast i ciastek.
Najczęściej ghee znajduje się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
najłatwiej jest wytrzymać produkt w misce termoizolacyjnej, ale jednocześnie wynik będzie odpowiedni - smak i zapach nie są tak wyraźne, kolor jest mniej intensywny. Przepisy na ghee przydadzą się koneserom tradycji i potraw przygotowywanych w domu własnymi rękami - w tym przypadku możesz być pewien korzyści płynących z smakołyków, zwłaszcza jeśli jako składnik źródłowy użyto całego produktu. Danie nie można nazwać dietą, ale jego stosowanie ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, a co najważniejsze - daje przyjemność.