skład / składniki
metoda gotowania
gotowe ghee jest dość trudne do znalezienia w sprzedaży, więc przygotowanie twarogu zaczynamy od etapu przygotowawczego. Doprowadź świeże mleko do wrzenia. Idealnie, jeśli jest to produkt domowy, twarożek okaże się bardziej tłusty i bogaty w smaku, ale sklep jest całkiem odpowiedni.
więc zaczynamy gotować. Doprowadzić mleko do wrzenia, wlać do ceramicznego, szklanego lub glinianego pojemnika. Jeśli jest pokrywka, przykryj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Proces podgrzewania mleka jest dość długi, ale delikatny, smaczny i aromatyczny twaróg w finale jest tego wart.
ogrzewanie potrwa około czterech godzin. Co 30 minut otwieramy piekarnik i mieszamy mleko, opuszczając powstającą piankę na dno. Po upływie określonego czasu mleko nabierze ciepłego żółtawego odcienia. Wyjmujemy pojemnik z piekarnika i schładzamy do 30-40 stopni. Jeśli nie ma termometru, skupiamy się na temperaturze pokojowej.
dodaj śmietanę do mleka, wymieszaj trzepaczką lub widelcem, aż całkowicie się rozpuści i pozostaw do fermentacji. O zakończeniu procesu świadczy tworzenie się gęstego skrzepu, zwykle zajmuje to 10-15 godzin, ale czas może się różnić w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
włóż patelnię z twarogiem do ognia i podgrzej przed rozpoczęciem procesu oddzielania serwatki. Zdejmij z ognia i przefiltruj twaróg przez gazę, aż spłynie większość serwatki.
zawiązujemy rogi gazy i zawieszamy węzeł. Jeśli nie jest to możliwe, możesz nacisnąć ładunek na górze. Po pół godzinie twaróg jest gotowy. Dobrze komponuje się z dżemem i innymi wypełniaczami, a jeśli trzymasz dłużej, zamienia się w delikatny ser twarogowy.
smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ghee milk - 84 kcal/100g