twaróg z roztopionego mleka

domowy twaróg nie jest trudny. Gotuj smacznie i zdrowo! Twaróg z roztopionego mleka to zdrowe danie, które można łatwo przygotować samodzielnie. Tylko dwa dostępne składniki i trochę wolnego czasu zapewnią rodzinie świeże i bezpieczne sfermentowane produkty mleczne. A jeśli dodasz dżem, owoce lub skondensowane mleko, będzie jeszcze smaczniejszy.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 33 % 5 g
95 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 14 h

gotowe ghee jest dość trudne do znalezienia w sprzedaży, więc przygotowanie twarogu zaczynamy od etapu przygotowawczego. Doprowadź świeże mleko do wrzenia. Idealnie, jeśli jest to produkt domowy, twarożek okaże się bardziej tłusty i bogaty w smaku, ale sklep jest całkiem odpowiedni.

więc zaczynamy gotować. Doprowadzić mleko do wrzenia, wlać do ceramicznego, szklanego lub glinianego pojemnika. Jeśli jest pokrywka, przykryj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Proces podgrzewania mleka jest dość długi, ale delikatny, smaczny i aromatyczny twaróg w finale jest tego wart.

ogrzewanie potrwa około czterech godzin. Co 30 minut otwieramy piekarnik i mieszamy mleko, opuszczając powstającą piankę na dno. Po upływie określonego czasu mleko nabierze ciepłego żółtawego odcienia. Wyjmujemy pojemnik z piekarnika i schładzamy do 30-40 stopni. Jeśli nie ma termometru, skupiamy się na temperaturze pokojowej.

dodaj śmietanę do mleka, wymieszaj trzepaczką lub widelcem, aż całkowicie się rozpuści i pozostaw do fermentacji. O zakończeniu procesu świadczy tworzenie się gęstego skrzepu, zwykle zajmuje to 10-15 godzin, ale czas może się różnić w zależności od temperatury w pomieszczeniu.

włóż patelnię z twarogiem do ognia i podgrzej przed rozpoczęciem procesu oddzielania serwatki. Zdejmij z ognia i przefiltruj twaróg przez gazę, aż spłynie większość serwatki.

zawiązujemy rogi gazy i zawieszamy węzeł. Jeśli nie jest to możliwe, możesz nacisnąć ładunek na górze. Po pół godzinie twaróg jest gotowy. Dobrze komponuje się z dżemem i innymi wypełniaczami, a jeśli trzymasz dłużej, zamienia się w delikatny ser twarogowy.

smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy