belgijskie ciasto migdałowe z migdałami

słodycze zostaną podbite! Apetyczny, szybki, prosty! Niesamowity i wykwintny przysmak w postaci ciasta migdałowego. Delikatny i lekki w strukturze, ma bogaty smak migdałowy, umiarkowanie słodki. Spodoba się wszystkim!
ottimista78Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 49 % 36 g
430 kcal
IG: 8 / 11 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dzielę się z Tobą przepisem na wspaniały deser. W kolejnych krokach dowiesz się, jak upiec belgijskie ciasto migdałowe z migdałami. Do tego dania potrzebujemy produktów wskazanych w składnikach i pokazanych na zdjęciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę, usuń łuskę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj schłodzone migdały nożem lub posiekaj blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddziel żółtka od białek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Białka ubijamy w gęstą pianę do uporczywych szczytów-to ważne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masło wcieramy z cukrem w jasny, bujny krem. Ubijając, Wprowadzamy jedno żółtko na przemian z posiekanymi migdałami. Ubite białka delikatnie wprowadzamy do masy kremowej na przemian z przesianą mąką. Ciasto ostrożnie rozprowadzamy w natłuszczonej okrągłej formie o małej średnicy do pieczenia. Piec 35-40 minut na złoty kolor. Podczas serwowania ciasto migdałowe można posypać cukrem pudrem.

ten przepis zasugerował mi mój długoletni znajomy, z którym byliśmy w tej samej klasie. Okazuje się, że ma własną firmę zajmującą się pieczeniem ciast, więc jest w tym mistrzem. Po naszym nagłym spotkaniu poszliśmy do kawiarni, wypiliśmy kawę i rozmawialiśmy. Była koleżanka z klasy dała mi kilka sprawdzonych osobiście przepisów na ciasta i poradziła mi przede wszystkim upiec belgijskie ciasto o smaku migdałowym, ponieważ powiedziałem, że bardzo lubię migdały i wszystko, co się z tym wiąże. Powiedziała, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i miała rację. Myślałem, że dla niej każde ciasto nie jest ciężarem, ale nie jestem silny w cukiernictwie, ale tutaj wszystko okazało się proste. Teraz mogę doradzić ten przepis wszystkim, nawet początkującym gospodyniom domowym, które nie są mocne w pieczeniu. Ciasto okazuje się pachnące, delikatne, luźne - po prostu rozpływa się w ustach. I jest dla niego bardzo mało produktów i wszystkie są najbardziej zwyczajne. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj i spróbuj tego pysznego cudu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy