skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dzielę się z Tobą przepisem na wspaniały deser. W kolejnych krokach dowiesz się, jak upiec belgijskie ciasto migdałowe z migdałami. Do tego dania potrzebujemy produktów wskazanych w składnikach i pokazanych na zdjęciu.
Krok 2:
Migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5-10 minut.
Krok 3:
Spuść wodę, usuń łuskę.
Krok 4:
Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Krok 5:
Drobno posiekaj schłodzone migdały nożem lub posiekaj blenderem.
Krok 6:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 7:
Białka ubijamy w gęstą pianę do uporczywych szczytów-to ważne.
Krok 8:
Masło wcieramy z cukrem w jasny, bujny krem. Ubijając, Wprowadzamy jedno żółtko na przemian z posiekanymi migdałami. Ubite białka delikatnie wprowadzamy do masy kremowej na przemian z przesianą mąką. Ciasto ostrożnie rozprowadzamy w natłuszczonej okrągłej formie o małej średnicy do pieczenia. Piec 35-40 minut na złoty kolor. Podczas serwowania ciasto migdałowe można posypać cukrem pudrem.
ten przepis zasugerował mi mój długoletni znajomy, z którym byliśmy w tej samej klasie. Okazuje się, że ma własną firmę zajmującą się pieczeniem ciast, więc jest w tym mistrzem. Po naszym nagłym spotkaniu poszliśmy do kawiarni, wypiliśmy kawę i rozmawialiśmy. Była koleżanka z klasy dała mi kilka sprawdzonych osobiście przepisów na ciasta i poradziła mi przede wszystkim upiec belgijskie ciasto o smaku migdałowym, ponieważ powiedziałem, że bardzo lubię migdały i wszystko, co się z tym wiąże. Powiedziała, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i miała rację. Myślałem, że dla niej każde ciasto nie jest ciężarem, ale nie jestem silny w cukiernictwie, ale tutaj wszystko okazało się proste. Teraz mogę doradzić ten przepis wszystkim, nawet początkującym gospodyniom domowym, które nie są mocne w pieczeniu. Ciasto okazuje się pachnące, delikatne, luźne - po prostu rozpływa się w ustach. I jest dla niego bardzo mało produktów i wszystkie są najbardziej zwyczajne. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj i spróbuj tego pysznego cudu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g