skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Produkty
Krok 2:
2. Kroimy warzywa
Krok 3:
3. Solone bakłażany
Krok 4:
4. Myjemy je po 30 minutach
Krok 5:
5. Wlej olej na patelnię
Krok 6:
6. Podsmaż cebulę
Krok 7:
7. Dodaj bakłażana i cukinię
Krok 8:
8. Sól warzywa
Krok 9:
9. Rozpuść masło
Krok 10:
10. Dodaj mąkę
Krok 11:
11. Wlewamy mleko
Krok 12:
12. Dodaj czosnek na końcu
Krok 13:
13. Rozłóż warzywa na arkuszach lasagne
Krok 14:
14. Polej sosem beszamelowym
Krok 15:
15.Połóż arkusze na wierzchu i zalej sosem
Krok 16:
16. Wkładamy do piekarnika
Krok 17:
17. Posyp tartym serem po 25 min
Krok 18:
18. Wyjmujemy gotowe danie
Krok 19:
20. Próbować
aby go ugotować, musisz najpierw przygotować wszystkie warzywa. Umyj bakłażany, pokrój je w kostkę. Umieść w głębokim talerzu i dobrze Posol. Zostaw je w ten sposób na pół godziny. Wypuszczą sok, a wraz z nim całą gorycz. Następnie spłucz je dobrze w zimnej wodzie. Podsuszyć. Pokrój cebulę w kostkę. Następnie zrób to również z cukinią. Następnie przejdź do czerwonej słodkiej papryki. Obierz go z nasion i pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz pokroić w paski. Następnie drobno posiekaj seler. Na koniec pokrój również pomidory na kwadrat. Weź patelnię. Wlej do niego olej. Podgrzej i najpierw usmaż cebulę. Następnie połóż na nim bakłażana i cukinię. Smaż je, mieszając, przez około siedem minut. Dodaj drobno posiekany seler, paprykę i pomidory na patelnię. Smaż wszystkie warzywa przez siedem do dziesięciu minut. Na koniec posolić i pieprzyć do smaku. Następnie musisz zrobić sos lasagne w osobnej misce, który nazywa się "beszamelem", aby to zrobić, rozpuść masło w rondlu. Następnie delikatnie, ciągle mieszając, dodaj mąkę. Następnie ostrożnie wlej mleko. Doprowadzić powstałą masę do wrzenia. Gotuj, aż sos będzie przypominał płynną śmietanę. Ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki. Na koniec trochę soli. Dodaj stłumiony czosnek. Posyp gałką muszkatołową. Następnie weź naczynie do pieczenia. Nasmaruj ją. Połóż arkusze lasagne na dnie. Jeśli chcesz je spawać, spawaj wcześniej. Połóż warzywa na arkuszach. Polej je sosem. Ponownie ułóż arkusze. Potem znowu warzywa. Posmaruj sosem. Połóż arkusze na wierzchu. Posmaruj je sosem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Następnie posyp serem startym ze średnimi otworami. Ponownie włóż lasagne do piekarnika na kolejne 25 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g