skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zetrzyj cukinię na średniej tarce. Jeśli masz starą cukinię, usuń skórkę i odetnij nasiona. Sól startą cukinię i pozostaw na 5 minut. Spuść płyn, lekko ściskając cukinię. Drobno posiekaj koperek (miałem zapasy więcej lodów koperkowych). Posiekaj czosnek. Wymieszaj cukinię, koperek, czosnek, jajka, śmietanę i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia (mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na cieście). Zagnieść ciasto. Ciasto okazuje się gęstą konsystencją, jak na naleśnikach. Ciasto układamy w foremkach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C na złoty kolor przez 30 minut. Jeśli chodzi o foremki, jeśli to możliwe, użyj silikonu lub dobrze nasmaruj olejem i posyp mąką, ponieważ ciasto przylegało do moich papierowych porcji, następnym razem będę piec natychmiast w formie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g