ale często osiąga się to poprzez zastosowanie konserwantów, zagęszczaczy, tłuszczów roślinnych i aromatów. Starożytne przepisy na domowy twarożek są poszukiwane wśród zwolenników prawidłowego odżywiania. I to nie przypadek! Sfermentowany produkt mleczny zawiera witaminy z grupy B, PP, E i A, a także minerały i pierwiastki śladowe. Możesz go samodzielnie przygotować różnymi metodami.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
kefir | 38 | 2.8 | 1 | 4 |
zakwas | 29 | 3 | 0.1 | 4 |
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
kwaśne mleko | 60 | 2.2 | 2.5 | 3.5 |
Ważne jest, aby pamiętać o zasadach: mleka nie można gotować, nie używać emaliowanych naczyń do fermentacji, nie trzymać długo fermentowanego produktu w gazie, w przeciwnym razie stanie się suchy, podgrzewać płyn do fermentacji tylko na małym ogniu, używać naturalnego mleka. Świeży twaróg dobrze komponuje się z jagodami. Truskawki, jagody porzeczki lub żurawina z delikatnym kremem twarogowym i sosem jogurtowym & ndash; świetne śniadanie dla całej rodziny. Dla smakoszy profesjonalni kucharze przygotowują pikantne potrawy. Na przykład zapiekanka z warzywami docenią nie tylko dziewczęta na diecie, ale także mężczyźni, którzy intensywnie budują mięśnie.