twaróg z pepsyną

wspaniały sposób na szybkie przygotowanie domowego twarogu! Twaróg z pepsyną można przygotować w ciągu zaledwie kilku godzin, okazuje się nie gorszy niż gotowany na zakwasie, ale różnica w czasie jest zauważalna. Zdecydowanie warto spróbować! Chlorek wapnia nie jest niezbędnym składnikiem, możesz gotować twaróg bez niego.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Pepsyna rozpuszcza się w wodzie (wystarczy trochę wody, dosłownie łyżeczka), pozostawia na 15 minut.

2. Chlorek wapnia rozpuszcza się również w schłodzonej przegotowanej wodzie.

3. Wlej mleko do emaliowanej patelni, wyślij do ognia, podgrzej do temperatury 35-42 stopni.

4. Wlej roztwór wapnia do ciepłego mleka, a następnie roztwór pepsyny, wymieszaj.

5. Pozostaw na 30-35 minut pod zamkniętą pokrywką.

6. Wrzuć masę twarogową do durszlaka wyłożonego gazą, wyciśnij twaróg.

taki twarożek można wykorzystać do celów kulinarnych, jeść tak po prostu ze śmietaną i podawać dzieciom.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pepsyna - 38   kcal/100g

Podobne przepisy