twaróg z pepsyną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pepsyna rozpuszcza się w wodzie (wystarczy trochę wody, dosłownie łyżeczka), pozostawia na 15 minut.
2. Chlorek wapnia rozpuszcza się również w schłodzonej przegotowanej wodzie.
3. Wlej mleko do emaliowanej patelni, wyślij do ognia, podgrzej do temperatury 35-42 stopni.
4. Wlej roztwór wapnia do ciepłego mleka, a następnie roztwór pepsyny, wymieszaj.
5. Pozostaw na 30-35 minut pod zamkniętą pokrywką.
6. Wrzuć masę twarogową do durszlaka wyłożonego gazą, wyciśnij twaróg.
taki twarożek można wykorzystać do celów kulinarnych, jeść tak po prostu ze śmietaną i podawać dzieciom.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pepsyna - 38 kcal/100g