twarożek wiejski
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do zrobienia wiejskiego twarogu potrzebujesz tylko mleka.
Krok 2:
Wlej domowe mleko do słoika i pozostaw na 2 dni. W tym czasie śmietana wzrośnie, można ją zebrać w osobnym pojemniku.
Krok 3:
Dla wygody wlej skrzep mleka do słoika o pojemności 3 litrów. Weź duży garnek, połóż ręcznik na dnie i włóż słoik. Wlej wodę do garnka, aby całkowicie przykryła skrzep.Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć ogień. Przykryj patelnię i odstaw na 1 godzinę.
Krok 4:
Spowoduje oddzielenie twarogu i serwatki.
Krok 5:
Złóż twaróg na gazę.
Krok 6:
Zawiesić twaróg na 1-2 godziny, aby szkło serwatka.
Krok 7:
Przenieś twaróg do miski i wstaw do lodówki do przechowywania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g