twarożek wiejski

miękki i zdrowy domowy twaróg. Taki domowy twarożek można po prostu zjeść lub użyć do przygotowania serników. Dobrze nadaje się do kremów twarogowych.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zrobienia wiejskiego twarogu potrzebujesz tylko mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej domowe mleko do słoika i pozostaw na 2 dni. W tym czasie śmietana wzrośnie, można ją zebrać w osobnym pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla wygody wlej skrzep mleka do słoika o pojemności 3 litrów. Weź duży garnek, połóż ręcznik na dnie i włóż słoik. Wlej wodę do garnka, aby całkowicie przykryła skrzep.Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć ogień. Przykryj patelnię i odstaw na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spowoduje oddzielenie twarogu i serwatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż twaróg na gazę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiesić twaróg na 1-2 godziny, aby szkło serwatka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś twaróg do miski i wstaw do lodówki do przechowywania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy