skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę krupnik? Najpierw ugotuj bulion z kurczaka. Możesz użyć do tego dowolnych części kurczaka lub fileta. Ugotuj kawałki kurczaka, dodając liść laurowy, na koniec sól.
Krok 2:
Przygotuj pozostałe składniki: ziemniaki, marchew, cebulę, kawałek smalcu, olej słonecznikowy, kaszę gryczaną i ryż, pietruszkę i koperek, sól, ziarna pieprzu i liść laurowy.
Krok 3:
Podczas gotowania bulionu pokrój ziemniaki (większe), cebulę i marchewkę w kostkę.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią drobno posiekany smalec, dodaj olej.
Krok 5:
Lekko podsmaż cebulę i marchewkę.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki do kurczaka, zagotuj.
Krok 7:
Opłucz ryż i dodaj do krupnika.
Krok 8:
Następnie wyślij umytą kaszę gryczaną. Gotuj na małym ogniu, aż płatki i ziemniaki będą gotowe.
Krok 9:
Wyjmij mięso i pokrój na małe kawałki. Można go dodać do zupy lub podawać osobno.
Krok 10:
Dopraw krupnik drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Pozwól mu trochę zaparzyć.
Krok 11:
Podawaj na gorąco na lunch lub kolację, możesz podawać ze śmietaną.
po przeczytaniu wielu przepisów na tę interesującą zupę zrobiłem średnią wersję z najpopularniejszych i najbardziej poszukiwanych. Ta białoruska zupa Chłopska (zwana również krupenią) jest gotowana na bulionie mięsnym, na przykład w wersji z kurczaka, a nawet ryb. "Biały krupenya" to krupnik gotowany na mleku, można go podawać na zimno. Krupnik jest chudy i szybki. Istnieją bardzo proste sposoby jego przygotowania-bulion, płatki zbożowe, ziemniaki, smażenie cebuli na smalcu - i to wszystko. Są bogatsze - z dodatkiem grzybów, mięsa, kilku zbóż.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g