skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pilaw grzybowy z pieczarkami?
1. Obierz warzywa, pokrój marchewki w kostkę, drobno posiekaj cebulę.
2. Pokrój pieczarki na małe kawałki.
3. W kotle (żeliwna patelnia, kaczątko) rozgrzej olej i smaż na nim pokrojone warzywa przez 5-7 minut, mieszając.
4. Dodaj grzyby do kotła, smaż wszystko razem przez 10 minut.
5. Opłucz ryż, dodaj do kotła, włóż sól, pieprz, Zira, nieobrane (ale umyte) ząbki czosnku. Wszystko wymieszaj.
6. Dodaj wodę do kotła, przykryj, zagotuj przyszły pilaw, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na najsłabszym przez około pół godziny.
pilaw z grzybami jest gotowy. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g