pilaw grzybowy z pieczarkami

Przygotuj pilaw nie z mięsem, ale z grzybami! I nadaje się do postu! Apetyczna wersja pilawu, tylko zamiast tradycyjnego mięsa proponuję umieścić pieczarki. Jest bardzo smaczny, łatwy, aromatyczny i odpowiedni dla tych, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa, a pilaw bardzo lubi.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 69 % 18 g
129 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

jak zrobić pilaw grzybowy z pieczarkami?

1. Obierz warzywa, pokrój marchewki w kostkę, drobno posiekaj cebulę.

2. Pokrój pieczarki na małe kawałki.

3. W kotle (żeliwna patelnia, kaczątko) rozgrzej olej i smaż na nim pokrojone warzywa przez 5-7 minut, mieszając.

4. Dodaj grzyby do kotła, smaż wszystko razem przez 10 minut.

5. Opłucz ryż, dodaj do kotła, włóż sól, pieprz, Zira, nieobrane (ale umyte) ząbki czosnku. Wszystko wymieszaj.

6. Dodaj wodę do kotła, przykryj, zagotuj przyszły pilaw, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na najsłabszym przez około pół godziny.

pilaw z grzybami jest gotowy. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy