Przepisy na zupę gryczaną mogą się różnić. Konkluzja jest zawsze taka sama: wspaniały smak i korzyści dla organizmu. Zupy można gotować na bazie bulionów mięsnych i warzywnych. Z dodatkiem ziemniaków, pomidorów, grzybów, serów, ogórków kiszonych, a nawet szprotów! Dla wygody gospodyń domowych dostępne są opcje gotowania w powolnej kuchence. Czas gotowania trwa od 35 minut.
z upraw gryki Wytwarza się jądro, mąkę i preparaty medyczne. Gryka to niezwykle przydatny produkt-prawdziwy magazyn witamin i pierwiastków śladowych. Jej ojczyzną są Indie. A nazwa pochodzi od słowa "Grecki", ponieważ kiedyś dotarła do Rusi Kijowskiej właśnie z tego śródziemnomorskiego kraju. Dziś Rosja jest liderem w produkcji gryki. I nic dziwnego, ponieważ ten produkt cieszy się zasłużoną popularnością w naszym kraju.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
ciekawy przepis:
1. Zagotuj bulion mięsny lub warzywny. Przecedzić.
2. Doprowadzić do wrzenia i dodać kaszę gryczaną.
3. Gotuj przez 15 minut.
4. Obierz cebulę, czosnek.
5. Usuń nasiona z papryki chili.
6. Pokrój paprykę, a także cebulę i czosnek.
7. Wlać oliwę z oliwek na patelnię, rozgrzać, wprowadzić cięcie.
8. Smaż przez 5-7 minut.
9. Wlej sok pomidorowy lub makaron do bulionu. Przykryj pokrojone w kostkę pomidory, smaż.
10. Gotuj przez 5 minut. Posolić.
11. Zmiel suszoną bazylię. Przełóż czosnek przez prasę. Wymieszaj z tartym serem i łyżką oliwy z oliwek.
12. Powstałą mieszaninę dodać do zupy przed podaniem.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
zupa z mięsem w powolnej kuchence | 1 h 30 min | 23 | +86 |
marynata wegetariańska bez jęczmienia jęczmiennego | 45 min | 26 | +36 |
zupa gryczana z kurczakiem | 1 h | 28 | +12 |
zupa wołowa w powolnej kuchence | 2 h | 33 | +41 |
chuda zupa z kaszą gryczaną bez mięsa | 45 min | 38 | +88 |
przydatne wskazówki:
• kaszę gryczaną przed gotowaniem należy posortować (usunąć czarne ziarna) i spłukać, kilkakrotnie spuszczając i wlewając czystą wodę.
* W razie potrzeby do zupy można dodać pokrojone mięso lub wstępnie usmażone produkty mięsne.
• doskonałym dodatkiem do dania będzie kwaśna śmietana lub niesłodzony jogurt.