mrożony twaróg kefirowy
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
kefir włożyć do zamrażarki. Pozostawiając do całkowitego zamrożenia.
jak tylko kefir zamarznie, wyjmij go, pokrój opakowanie nożyczkami, połóż lód kefirowy na drobnym sicie ustawionym na pojemniku, w którym serwatka może spłynąć
pozostaw zamrożony kefir na sicie, aż całkowicie się rozpuści. Na wyjściu uzyskuje się 200-250 gr. twaróg.
Serwatka, która powstaje podczas gotowania twarogu z mrożonego kefiru, może być używana do pieczenia naleśników.
jak tylko kefir zamarznie, wyjmij go, pokrój opakowanie nożyczkami, połóż lód kefirowy na drobnym sicie ustawionym na pojemniku, w którym serwatka może spłynąć
pozostaw zamrożony kefir na sicie, aż całkowicie się rozpuści. Na wyjściu uzyskuje się 200-250 gr. twaróg.
Serwatka, która powstaje podczas gotowania twarogu z mrożonego kefiru, może być używana do pieczenia naleśników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g