ziarnisty twaróg na podpuszczce

bardzo niezwykle smaczny i zdrowy twaróg. Na śniadanie
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej mleko do wolnowaru i podgrzej do 30 stopni Celsjusza. Wyłącz, gdy mleko wystarczająco się nagrzeje. Dodaj podpuszczkę do mleka. Mieszaj mieszaninę łyżką przez 2 minuty. Pozostaw mieszaninę na około 4 godziny. Podpuszczka zacznie wchodzić w interakcje z mlekiem i zamieni je w twaróg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po upływie czasu otwórz Wolnowar i posiekaj twaróg nożem. Wykonaj kilka cięć w jednym kierunku, a następnie kilka cięć w przeciwnym kierunku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól. Włącz i podgrzej do 50 stopni. Mieszaj podczas podgrzewania, aby twaróg oddzielił się od serwatki. Przestań, gdy skrzep się rozdzieli, a serwatka będzie wyglądać na Żółto-zielonkawą. Nie rozgotuj, w przeciwnym razie ziarnisty twaróg będzie twardy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź twaróg przez sito wyłożone gazą.Opłucz twaróg wodą i pozostaw do spuszczenia.Od czasu do czasu mieszaj twaróg, aby przyspieszyć proces.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż twaróg do czystych słoików i dodaj śmietanę.Sól do smaku.Pozostaw na 12 godzin w lodówce.W tym czasie twaróg wchłonie śmietanę i będzie bardzo smaczny Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy