skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej mleko do wolnowaru i podgrzej do 30 stopni Celsjusza. Wyłącz, gdy mleko wystarczająco się nagrzeje. Dodaj podpuszczkę do mleka. Mieszaj mieszaninę łyżką przez 2 minuty. Pozostaw mieszaninę na około 4 godziny. Podpuszczka zacznie wchodzić w interakcje z mlekiem i zamieni je w twaróg.
Krok 2:
Po upływie czasu otwórz Wolnowar i posiekaj twaróg nożem. Wykonaj kilka cięć w jednym kierunku, a następnie kilka cięć w przeciwnym kierunku.
Krok 3:
Dodaj sól. Włącz i podgrzej do 50 stopni. Mieszaj podczas podgrzewania, aby twaróg oddzielił się od serwatki. Przestań, gdy skrzep się rozdzieli, a serwatka będzie wyglądać na Żółto-zielonkawą. Nie rozgotuj, w przeciwnym razie ziarnisty twaróg będzie twardy.
Krok 4:
Odcedź twaróg przez sito wyłożone gazą.Opłucz twaróg wodą i pozostaw do spuszczenia.Od czasu do czasu mieszaj twaróg, aby przyspieszyć proces.
Krok 5:
Włóż twaróg do czystych słoików i dodaj śmietanę.Sól do smaku.Pozostaw na 12 godzin w lodówce.W tym czasie twaróg wchłonie śmietanę i będzie bardzo smaczny Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g