dżem z suszonych fig z cytryną

pyszny dżem figowy można przygotować przez cały rok!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 60 g
251 kcal
IG: 37 / 0 / 63

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 d

1. Opłucz suszone owoce, gotuj do pęcznienia.
2. Po wyjęciu spłucz.
3. Przygotuj syrop cukrowy, dodaj figi, pozostaw na noc.
4. Dodaj sok z cytryny, gotuj, aż figi będą miękkie.
5. Umieścić w wysterylizowanym pojemniku i zwinąć.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g

Podobne przepisy