Sałatka z mniszka lekarskiego z czerwoną rybą

ulubiona sałatka mojej rodziny od 10 lat. Ta sałatka dosłownie podbiła mojego przyszłego męża. Kiedy po raz pierwszy przyszedł z wizytą, zrobiłem tę konkretną sałatkę. Na stole było wiele innych potraw, ale to ta sałatka uderzyła ją głęboko i na długo.)) Od tego czasu przygotowuję tę sałatkę na każde rodzinne wakacje. Żadna uczta nie może się bez niej obejść. Niedawno obchodziliśmy kolejną rocznicę i oczywiście nie obyło się bez niej. A najciekawsze jest to, że do tej pory nikomu się nie znudził.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 29 % 9 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj również ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki w skórce gotować do miękkości, schłodzić i obrać. Zetrzyj ziemniaki na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo i obrać. Podzielić na żółtka i białka i pojedynczo zetrzeć na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i zetrzyj Jabłko. Możesz skropić sokiem z cytryny, aby się nie ściemniało.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż warstwę ziemniaków na talerzu i uformuj z niej równy okrąg. Posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż rybę na wierzchu. Nigdy nie smaruję tej warstwy majonezem, ponieważ ryba jest już tłusta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż białka na wierzchu i posmaruj majonezem. Rozłóż starte jabłka, a także posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dalej-ser i trochę majonezu na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp wszystko startymi żółtkami. Okazuje się, że jest to taka piękna sałatka przypominająca majowy mniszek lekarski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby uzyskać jeszcze więcej podobieństw, udekoruj sałatkę wzdłuż krawędzi natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy