skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest oparzenie miski multicookera wrzącą wodą.
2. Wlej trochę mleka (około 50 ml) do małego pojemnika, wlej zakwas, dokładnie wymieszaj.
3. Cóż, teraz wlej większość mleka i mleka z zakwasem do sterylnej miski, wymieszaj.
4. Wybierz program "jogurt", ustaw czas gotowania na 8 godzin.
5. Powstałą gęstą masę ogrzewamy w trybie "Multipovar" w temperaturze 90 stopni (nie gotujemy! tylko podgrzewamy, a zamiast " Multipowaru "można również użyć" podgrzewania "lub" owsianki mlecznej") i tylko przy otwartej pokrywie.
6. Gaza, złożona 2-3 razy, stelaż do durszlaka i filtruj masę mleczną. Gdy cała serwatka spłynie, zawieszamy twaróg nad patelnią i pozostawiamy na 15-30 minut (czas zależy od pożądanego rezultatu, na przykład lubię wilgotniejszy twaróg, więc zawieszam go na 15-20 minut, a jeśli potrzebujesz bardziej suchego twarogu, to oczywiście zwiększamy czas).
z podanej ilości składników wychodzi mi prawie 400 gramów twarogu.
Cóż, wszystko się udało)
możesz gotować nalistniki, desery,ciasta lub po prostu podawać ze śmietaną)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g