twaróg w powolnej kuchence z mleka

przeczytaj przepis i sam ugotuj twaróg w powolnej kuchence! Gotowanie twarogu w domu jest całkiem realne. Gotuję po raz piąty i teraz nauczę cię wszystkich mądrości)
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

1. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest oparzenie miski multicookera wrzącą wodą.

2. Wlej trochę mleka (około 50 ml) do małego pojemnika, wlej zakwas, dokładnie wymieszaj.

3. Cóż, teraz wlej większość mleka i mleka z zakwasem do sterylnej miski, wymieszaj.

4. Wybierz program "jogurt", ustaw czas gotowania na 8 godzin.

5. Powstałą gęstą masę ogrzewamy w trybie "Multipovar" w temperaturze 90 stopni (nie gotujemy! tylko podgrzewamy, a zamiast " Multipowaru "można również użyć" podgrzewania "lub" owsianki mlecznej") i tylko przy otwartej pokrywie.

6. Gaza, złożona 2-3 razy, stelaż do durszlaka i filtruj masę mleczną. Gdy cała serwatka spłynie, zawieszamy twaróg nad patelnią i pozostawiamy na 15-30 minut (czas zależy od pożądanego rezultatu, na przykład lubię wilgotniejszy twaróg, więc zawieszam go na 15-20 minut, a jeśli potrzebujesz bardziej suchego twarogu, to oczywiście zwiększamy czas).

z podanej ilości składników wychodzi mi prawie 400 gramów twarogu.

Cóż, wszystko się udało)

możesz gotować nalistniki, desery,ciasta lub po prostu podawać ze śmietaną)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy