skład / składniki
metoda gotowania
przed przystąpieniem do gotowania twarogu naczynia i sprzęt należy dokładnie umyć i poparzyć wrzącą wodą.
1. Schłodzić 1 litr przegotowanego mleka do temperatury 30-35 ° C.
2. Dodaj zawartość jednej torebki z zakwasem twarogowym do mleka i dokładnie wymieszaj.
3. Umieść sfermentowane mleko w jogurcie lub multicookerze, zamknij pokrywkę i uruchom żądany tryb. W większości multicookerów jest to tryb "podgrzewania", a ponadto istnieje specjalny tryb"jogurtu".
4. Mleko fermentuje średnio w ciągu 8-9 godzin. W tym czasie bakterie zawarte w zakwasie zamieniają mleko w skrzep mleka. Po utworzeniu skrzepu jogurt lub Multicooker należy wyłączyć. Jeśli nie ma skrzepu, fermentację należy przedłużyć o 30-60 minut, a następnie sprawdzić ponownie.
5. Gotowy skrzep należy podgrzać w rondlu z czystą wodą (tj. w łaźni wodnej) do 32-35 ° C w celu uzyskania drobnoziarnistej masy twarogowej twarogu lub do 45-55 ° C w przypadku twarogu gruboziarnistego.
6. Kąpiel wodną z produktem należy pozostawić na chwilę przed oddzieleniem surowicy. Następnie gotowy twaróg wyciska się w gazie.
7. Przed użyciem domowy twarożek należy schłodzić.
gotowy produkt można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g