twaróg z cytryną

bardzo delikatny i miękki twaróg, szybko się gotuje! Twaróg cytrynowy jest łatwy do zrobienia w domu. Aby to zrobić, potrzebujesz dobrego mleka, najlepiej domowego. Ilość soku z cytryny można dostosować do własnych upodobań. Im więcej, tym silniejszy będzie kwaśny smak. Serwatka może być używana do wyrabiania ciasta lub gotowania na niej okroshki. Kruchy i delikatny twarożek można podawać z cukrem pudrem, dżemem lub skondensowanym mlekiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

wlej mleko do emaliowanej patelni. Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny. Gorące mleko natychmiast zacznie się zwijać. Umieść gazę w durszlaku i wlej zawartość patelni. Łyżką wymieszaj twaróg, aby serwatka była szybsza niż szkło. Następnie zawieś twaróg w gazie i pozostaw na 30-50 minut. Im dłużej twaróg wisi, tym będzie bardziej suchy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy