twaróg z cytryną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wlej mleko do emaliowanej patelni. Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny. Gorące mleko natychmiast zacznie się zwijać. Umieść gazę w durszlaku i wlej zawartość patelni. Łyżką wymieszaj twaróg, aby serwatka była szybsza niż szkło. Następnie zawieś twaróg w gazie i pozostaw na 30-50 minut. Im dłużej twaróg wisi, tym będzie bardziej suchy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g